Tekstilgenanvendelse kan ikke stå alene
20. december 2023

Tekstilgenanvendelse kan ikke stå alene

Et nyt svensk studie viser dels, at genanvendelse af tekstiler ikke nødvendigvis medfører en klimagevinst og dels, at genanvendelsen ikke kan stå alene i arbejdet for at nedbringe klimapåvirkningerne fra tekstilindustrien.

Den svenske undersøgelse ser nærmere på effekterne ved genanvendelse af tekstiler med henblik på at vurdere den reelle klimagevinst i forskellige scenarier. Undersøgelsen præsenterer et basisscenarie, hvorunder den gennemsnitlige reduktion i klimapåvirkninger skønnes at blive 1,2 mio. t CO2-ækv. om året. Det svarer til omkring 1,3 % af den samlede klimapåvirkning fra vores tekstilforbrug i EU, hvilket må betragtes som værende en relativt lille reduktion i forhold til hvad der er nødvendigt for eksempelvis at leve op til Parisaftalens mål. Det er derfor vigtigt at understrege, at genanvendelse ikke kan stå alene, hvilket også er blevet påvist i en række tidligere forskningsresultater.

Resultaterne viser også, at det er sandsynligt, at tekstilgenanvendelse vil mindske klimapåvirkningen men også, at der er en ikke ubetydelig risiko for, at den samlede effekt kan ende med at blive negativ, hvis der ikke tages højde for en række centrale elementer.

I korte træk viser undersøgelsen således, at det i forhold til at sikre, at genanvendelsen skal medføre en positiv effekt, vil være afgørende, at:

  • udvikle genanvendelsessystemer, der er energieffektive og/eller bruger energi med en relativt lav klimapåvirkning, og
  • at sikre en høj erstatningsgrad, hvilket betyder, at de genanvendte fibre i høj grad erstatter virgine fibre. Det kræver, at de genanvendte fibre er af en høj kvalitet og at der vedtages rammebetingelser, der understøtter udfasning af fiberproduktion af virgine fibre (eksempelvis ved afgifter på primær ressourceanvendelse).

Hvis det ikke lykkes at sikre en høj erstatningsgrad, kan væksten i fibergenanvendelse blot bidrage til en samlet stigning i anvendelsen af fibre, hvilket vil resultere i en samlet stigning i tekstilindustriens klimapåvirkning.

Endelig blev det fremhævet, at der fortsat er behov for yderligere forskning, som adresserer andre parametre end klimagaspåvirkningerne, at indsamle og samle flere data om tekstilstrømmene i EU, samt at gennemføre flere beregninger på de parametre, som er usikre, herunder eksempelvis at indsamle reelle data om faktiske erstatningsrater.

Læs mere
Du kan læse mere i rapporten ”Does large-scale textile recycling in Europe reduce climate impact?”, som du finder her.

Relaterede nyheder