Sverige præsenterer ny handlingsplan for reduktion af madspild
I 2017 satte den svenske regering tre svenske statslige styrelser (Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket) sammen for at udarbejde en handlingsplan for reduktion af det svenske madspild. Den nye handlingsplan skulle bygge på den tidligere handlingsplan for 2013-2015, tre nye kortlægninger samt en række undersøgelser inden for området, men også på en tæt dialog med de centrale aktører, herunder brancheaktører, øvrige myndigheder, organisationer og forskere. Resultatet på arbejdet er en handlingsplan med 42 forskellige initiativer til det videre arbejde med madspild frem mod 2030.
Anbefalingerne er kategoriseret inden for ni forskellige områder:
- Mål og målemetoder
- samarbejde og dialog
- Vidensløft, adfærdsændringer og holdninger
- Regulering
- Datomærkning, holdbarhed og køling
- Prognoser, logistik og håndtering
- Kontrakter og indkøb
- Motiverende foranstaltninger
- Undersøgelser, forskning og innovation
I den medfølgende pressemeddelelse blev det af den svenske regering understreget, at det kommende arbejde først og fremmest afhænger af følgende fire forudsætninger:
- Et nationalt mål for madspild og udvikling af opfølgningsmetoder
- Et aktivt samarbejde mellem aktører i levnedsmiddelkæden
- Forandrede adfærdsnormer hos forbrugerne
- Undersøgelser, forskning og innovation
De nye initiativer skal hjælpe svenskerne med at leve op til FN's bæredygtighedsmål 12:3 om, at madspild skal reduceres med 50% mellem 2015 og 2030 i butiks- og forbrugerleddet.
Du kan finde den nye handlingsplan her.
Du kan også læse den medfølgende pressemeddelelse her.
Du kan også finde de seneste svenske data for madaffald i denne nye rapport.