Strategi for bæredygtigt byggeri i Region Hovedstaden
CO2-udledning fra byggeri, anlæg og renovering udgør en femtedel af regionens samlede udledning. I tæt samarbejde med andre aktører spiller Region Hovedstadens Center for Ejendomme i forvejen en hovedrolle i at udmønte den ambitiøse Grøn 2030-program, der tager afsæt i FN's verdensmål. Planen skal sikre grøn omstilling i forhold til energi, affald, transport, spildevand, køkkendrift og indkøb. Og nu også bæredygtigt byggeri.
Strategien er bygget op omkring tre bundlinjer:
1. Bundlinje: Kvalitet og økonomi
Pejlemærket er at have en struktureret tilgang til måden, der bygges og driftes på for at levere bæredygtigt byggeri i høj kvalitet, reducere CO2-udledning under opførsel og drift samt at få mere for pengene.
Frem mod 2025 inkluderer det bl.a., at der stilles krav om brug af bæredygtige materialer og løsninger i udbud, systematisk brug at totaløkonomiske beregninger, tidlig involvering af alle parter i værdikæden samt at udvikle nye udbudsformer, der i højere grad evaluerer et byggeri ud fra en totaløkonomisk ramme.
2. Bundlinje: Miljø, klima og ressourcer
Pejlemærket er at have en struktureret tilgang til måden, der bygges og driftes på for at levere bæredygtigt byggeri i høj kvalitet, reducere CO2-udledning under opførsel og drift samt at få mere for pengene.
Frem mod 2025 inkluderer det bl.a. at der skal etableres politikker for bæredygtige indkøb til regionens bygge- og anlægsprojekter med fokus på produktmærkninger og miljøvaredeklarationer og at regionen vil undersøge og afprøve hvordan ressourcerne kan udnyttes bedre. Der vil desuden være fokus på at transformere bygninger, og undersøge mulighederne for at renovere og bygge om fremfor at rive bygninger ned. En af aktiviteterne går derfor på at overveje, hvordan de eksisterende kvadratmetre kan anvendes bedst muligt før eventuel beslutning om nedrivning og nybyggeri.
3. Bundlinje: Grønne og sunde rammer
Fokuserer på at sikre fysiske rammer inde og ude, der giver de bedst mulige arbejdsvilkår for personale og optimale forhold for patienters heling. Frem mod 2025 inkluderer det bl.a., at regionen søger at nedbringe uønsket kemi i materialer og produkter.
I 2022 vil regionen udarbejde en plan for organisering, inddragelse, kommunikation og forandringsledelse, nedsætte aktionsgrupper og udarbejde den første årlige handlingsplan med prioriterede indsatser for alle tre bundlinjer gældende fra 2023. Indsatsen for det bæredygtige byggeri i Region Hovedstaden vil fra 2023 indgå i arbejdet med regionens miljø- og klimaprogram, Grøn2030.
Strategien skal endeligt godkendes i regionsrådet tirsdag 27. september 2022.
Læs mere
Region H - pressemeddelelse 22-9-2022.
Regionsrådet 27-9-2022 - 6. Strategi for bæredygtigt byggeri.
Region H - ”Grønne og ansvarlige hospitaler” (Grøn2030).