Store stigninger i de kommunale affaldsgebyrer
I den politiske aftale om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi af den 16. juni 2020 indgik det, at udviklingen i affaldsgebyret monitoreres og afrapporteres til aftalekredsen. Energistyrelsen stod for den første monitorering og afrapportering af udviklingen i de kommunale affaldsgebyrer for perioden 2019 til 2021. Energistyrelsens afrapportering udkom i april 2023.
Forsyningstilsynet har siden overtaget ansvaret for monitoreringen og afrapporteringen om affaldsgebyrerne, og Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har netop orienteret Folketingets Klima-, energi- og forsyningsudvalg om Forsyningstilsynets afrapportering for perioden 2019 til 2023.
Konklusionerne for Forsyningstilsynets rapport er følgende:
- Det gennemsnitlige affaldsgebyr for en have- og etagebolig var i 2023 hhv. 3.686 kr. og 2.788 kr.
- Det gennemsnitlige affaldsgebyr er steget med 989 kr. for en havebolig og 879 kr. for en etagebolig fra 2019 til 2023. Det svarer til en stigning på hhv. 37 pct. og 46 pct. Til sammenligning er pris- og lønindekset steget med ca. 10 pct. i samme periode.
- Kommunernes udgifter pr. husstand for håndtering af affald (ekskl. udgifter til genbrugsstationer) er steget fra 1.465 kr. i 2019 til 2.006 kr. i 2022. Den største procentvise stigning ses i ordninger for mad-, papir-, pap-, glas-, metal-, plast- og mad- og drikkekartonaffald, som steg med 106 pct. I samme periode har kommunerne løbende udrullet nye fraktioner husstandsnært efter 2020. I perioden 2021 til 2023 har 69 kommuner udrullet alle ti fraktioner husstandsnært for parcelhuse og 65 kommuner for etageboliger. I 2023 var der således 81 og 79 kommuner, som var i mål med udrulningen af de ti affaldsfraktioner for hhv. parcelhuse og etageboliger. Det er usikkert i hvilken grad udrulningen har påvirket udviklingen i kommunernes udgifter til affaldshåndtering
- Landkommunerne har de højeste gennemsnitlige omkostninger pr. husstand på 3.807 kr. Hovedstadskommuner/storbykommuner og oplandskommuner ligger relativt tæt med et gennemsnit på hhv. 3.150 kr. og 3.163 kr. pr. husstand. Provinsbykommuner har de laveste gennemsnitsomkostninger på 2.898 kr. pr. husstand.
Det fremgår endvidere af rapporten, at:
”Sammenligning af kommunale affaldsdata på tværs og over tid kan kun gøres med væsentlige forbehold for bl.a. forskelle i kommunernes strukturelle forhold, serviceniveau og organisering af affaldshåndteringen mv. Det har ikke været muligt at tage højde for den slags forhold i denne rapport. De gældende regler for fastsættelse af affaldsgebyrer giver desuden anledning til uklarhed og forskelligartet praksis i kommunerne. Det gælder bl.a. reglernes definitioner af en affaldsordning, gebyrstruktur og forskellige regnskabspraksisser. Det er derfor vigtigt at bemærke, at der ikke kan konkluderes noget entydigt og endegyldigt om årsagen til den gennemsnitlige stigning i affaldsgebyrerne, herunder effekten af udrulningen af de ti affaldsfraktioner.”
Af rapporten lyder det endvidere, at:
”Det fremgår af klimaplanen, at øget sortering i sig selv vil medføre en mindre stigning i affaldsgebyret frem mod 2030. Aftalepartierne er enige om, at der parallelt med strømliningen skal ske omkostningsreduktioner, der som minimum udligner den samlede stigning i affaldsgebyret, således at borgerne generelt ikke vil opleve stigninger i gebyret på baggrund af strømliningen af affaldssorteringen.”
Du kan læse Forsyningstilsynets rapport: ”Kommunale affaldsgebyrer 2019-2023” ved at trykke hér.