Stor opbakning til revision af EU's mærkningsordning for tekstiler
Initiativet om at revidere EU's tekstilmærkningsregler ved at indføre krav til fysisk og digital mærkning af tekstiler og relaterede produkter har, ifølge EU-kommissionen, til formål at afhjælpe mangler i de nuværende regler samt udligne medlemsstaternes divergerende mærkningskrav.
Målet er at:
- sikre nøjagtige, forståelige og sammenlignelige oplysninger til forbrugerne, især om miljørelevante aspekter
- reducere overholdelsesomkostningerne
- sikre lovgivningsmæssig klarhed og sammenhæng.
Overordnet set blev det af aktørerne understreget, at der er et behov for: (1) at sikre, at det forventede forslag om revision af tekstilmærkningsforordningen er i overensstemmelse med både EU-love og internationale love; (2) indføre et digitalt produktpas (DPP) for tekstiler; og (3) sikre en nøjagtig klassificering af nye fibre.
Plastics Recyclers Europe hilste kommissionens forventede initiativ velkommen og slog et slag for harmoniserede regler, da dette vil sikre nøjagtig kommunikation vedr. miljøoplysninger om tekstilprodukterne. Derudover understreger de vigtigheden af at inkludere oplysninger om indhold af genanvendte materialer og af at sikre overensstemmelse med den igangværende revision af direktivet om grønne anprisninger.
Endelig opfordrede de til etablering af harmoniserede metoder til at underbygge grønne anprisninger, herunder en verificerbar metode til sporbarhed af genanvendte materialer.
EURATEX hilste ligeledes Kommissionens ambition velkommen, men fremhævede de udfordringer, som SMV'er står over for, når det kommer til mærkning af nye fibre; derfor foreslog de at revidere mekanismen for ajourføring af listen over fibre for at mindske byrderne.
Ydermere lagde EURATEX vægt på vigtigheden af at angive tilstedeværelsen af genanvendt indhold på etiketter og afviste forslaget om at regulere brugen af "genanvendt" påstande inden for rammerne af forordningen.
Endelig støttede EURATEX, med hensyn til ægthed af pels og læder, den mulige indførelse af mærkningskrav for at kommunikere tilstedeværelsen af autentisk læder og pels i produkter.
ECOS (Environmental Coalition on Standards) hilste Kommissionens initiativ velkommen og fremlagde blandt andre følgende anbefalinger: (1) fastsættelse af obligatorisk "made in"-mærkning, mikroplast, advarselspiktogram og plejemærkning (2) offentliggørelse af farlige stoffer, (3) bedre information om garantier/garantier/holdbarhed, (4) klar fiberklassificering og testmetoder og (5) mere gennemsigtighed i Kommissionens ekspertgruppe for tekstilnavne og -mærkning. Vedrørende DPP støttede ECOS integrationen af værktøjet med forordningen for at sikre sporbarhed af materialer og kemikalier for at forhindre fejlmærkning.
EuroCommerce understregede behovet for klarere, mere fleksible og enklere mærkningsregler til støtte for SMV'er. Desuden ser de gerne en mere fleksibel tilgang til fiberklassificering for at imødekomme udviklingen af nye og mindre miljøbelastende fibre.
EuroCommerce fremhæver også behovet for at tilpasse testmetoder for fibersammensætning til globale standarder og opfordrede til at overveje ISO-standarder som accepterede teststandarder. Med hensyn til DPP hilste EuroCommerce indførelsen af digital mærkning af tekstiler og relaterede produkter velkommen, og fremhævede DPPs potentiale til at reducere emballageaffald samt give mere detaljerede oplysninger til forbrugerne.
World Fair Trade Organization (WFTO) understregede vigtigheden af at sikre gennemsigtighed i beklædnings- og tekstilforsyningskæder og fremhævede behovet for at løse problemet med unfair konkurrence, som etiske, sociale og miljømæssigt ansvarlige virksomheder i tekstilsektoren står overfor. WFTO ønskede desuden obligatorisk krav til offentliggørelse af oplysninger, og opfordrede til at tilpasse relevante forordninger til eksisterende rapporteringskrav.
Det Europæiske Miljøbureau (EEB) støttede integrationen af et digitalt mærk til tekstilprodukter og understregede behovet for et enkelt fysisk mærke for at få adgang til både obligatoriske oplysninger og yderligere detaljer, der er tilgængelige via det digitale mærke.
Desuden understregede EEB vigtigheden af gennemsigtige processer i forvaltningen af data, der er lagret og kan tilgåes via digitale mærker, og anbefalede inddragelse af offentlige organer og civilsamfundsgrupper.
Med hensyn til fiberklassificering mener EEB at det er vigtigt med ajourførte regler for fiberklassificering og fremhævede behovet for bedre mærkning af genanvendte fibres oprindelse.
Endelig opfordrede EEB til obligatorisk offentliggørelse af produktionsdato og batchstørrelsesoplysninger på fysiske mærker.
Kilde: EU Issue Tracker
Læs mere her:
Du kan læse alle høringssvarene her på EU-Kommissionens hjemmeside.