Status på fire missionsdrevne partnerskaber efter et år
I aftalen om forskningsreserven 2021 afsatte Folketinget i alt 700 millioner kroner til etablering af grønne forsknings- og innovationspartnerskaber, der skal opfylde de fire missioner – til udmøntning via Innovationsfonden. De første i alt 54 projekter på tværs af partnerskaberne blev sat i søen allerede i forbindelse med lanceringen af de missionsdrevne partnerskaber for et år siden med en investering på samlet 316,8 millioner kroner (Pulje 1 projekter).
I 2022 udmøntede Innovationsfonden yderligere cirka 300 millioner kroner til projekter inden for missionsområderne igennem andre programmer, og i aftalen om forskningsreserven 2023 fik Innovationsfonden til opgave at investere yderligere cirka 300 millioner kroner i at styrke den strategiske grønne forskningsindsats inden for de fire partnerskaber.
I foråret 2023 gennemførte de fire missionsdrevne partnerskaber endnu en ansøgningsrunde til 2023-udmøntningen af "Pulje 2 midler", hvor partnerskaberne samlet har modtaget 71 ansøgninger.
INNO-CCUS’ og MissionGreenFuels’ tildeling af pulje 2 midlerne er afgjort, og der gives midler til i alt 22 nye projekter for 126,2 millioner kroner på tværs af de to partnerskaber. Udmøntningen af pulje 2 midler i de to øvrige partnerskaber TRACE og AgriFoodTure er ved at blive afsluttet.
De fire partnerskaber skal levere markante grønne resultater inden for de politisk udpegede danske styrkepositioner:
- Fangst og lagring eller anvendelse af CO2 – INNO-CCUS.
- Grønne brændstoffer til transport og industri – MissionGreenFuels.
- Se overblik over MissionGreenFuels pulje 1 og 2 projekter nederst på siden her.
- Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion – AgriFoodTur.
- Se overblik over AgriFoodTure pulje 1 projekter her.
- Cirkulær økonomi med fokus på plast og tekstiler – TRACE.
Se Innovationsfondens omtale med 1-års status for de fire innovationspartnerskab her.
Se evt. DAKOFAs nyhed ”Partnerskabet for Cirkulær Økonomi for Plast og Tekstil” fra august 2022 her.