Stadig behov for forsortering af glas- og plastemballage fra erhvervsmadaffald

Miljøministeren fastslår, at der ikke kan sikres dokumentation for høj reel genanvendelse af emballager til erhvervsmadaffald uden forsortering.

Hans Andersen (V) har via Folketingets Erhvervsudvalg forespurgt om en tidligere forespørgsel vedrørende mulig overimplementering af EU’s regler for virksomheders forsortering af madaffaldsemballager i hhv. plast og glas grundet Miljøministeriets definition ”høj reel genanvendelse” af såvel madaffald som emballagerne. Dette er gengivet i bilaget: ”Skema over Miljøministeriets redegørelse vedrørende initiativer, der er nævnt under Miljøministeriets ministerium i ERU alm. del - bilag 189 (internt bilag)”.

Spørgsmålet lyder som følger:
”Vil ministeren i forlængelse af svaret på ERU alm. del – spørgsmål 237 over for arbejdsgruppen om adm. byrder forholde sig til, at det i initiativet om affaldssortering indgår, at sorteringen af de to fraktioner i dag kan ske maskinelt med moderne teknolog, og derfor vurderes der ikke at være behov for den manuelle sortering?”

Miljøminister Magnus Heunicke svarer følgende:
”Der henvises i spørgsmålet til fraktionerne plast og glas. Jeg har indhentet bidrag til besvarelsen fra Miljøstyrelsen, der oplyser følgende:

”Madaffald afleveres fra nogle erhvervsvirksomheder i dag i original emballage på forbehandlingsanlæg, som adskiller emballagen fra madaffaldet. Madaffaldet nyttiggøres efterfølgende i biogas- eller komposteringsanlæg og bidrager til opnåelse af genanvendelsesmålene.

Miljøstyrelsen har ikke kendskab til en fungerende maskinel moderne teknologi, som tilsidesætter behov for manuel forsortering af madaffald i originalemballage i hhv. plast og glas for at sikre efterfølgende nyttiggørelse af emballagen. Miljøstyrelsen er bekendt med, at madaffald i original emballage håndteres ved hjælp af forskellige teknologier i Danmark. Ved alle teknologierne frasorteres både plastik- og glasemballagerne. Emballagen frasortes enten via en cyklon (centrifugalkraft) eller via densitetsseparering i vand. Hvis der modtages madaffald emballeret i plast og glas i samme batch, der forbehandles, vil det give udfordringer med den efterfølgende nyttiggørelse af den frasorterede og sammenblandede plast- og glasemballage. Den sammenblandende fraktion kan ikke nyttiggøres i tilstrækkelig grad og har ikke en ordentlig kvalitet.

Miljøstyrelsen har spurgt de fire største behandlingsvirksomheder af madaffald i originalemballage i Danmark om deres afsætning af udsorteret glas og plastik til genanvendelse. Tre har meldt tilbage. For eksempel har én af disse i dag en glaslinje, hvor glas frasorteres til genanvendelse. Glaslinjen er udelukkende til flydende madaffald (fx spiritus), og det forudsætter, at madaffaldet er forsorteret jf. § 62, således at det ikke er sammenblandet med plast- og metalemballager.”

Miljøstyrelsen har derfor ikke et datagrundlag eller tilstrækkelig viden om den i spg. 283 omtalte metodes effekt ift. høj reel genanvendelse af emballagen til at kunne bekræfte, om metoden kan tilsidesætte behov for manuel forsortering af madaffald i originalemballage i hhv. plast og glas."

Du kan læse spørgsmål og svar i sin helhed ved at trykke hér.

Relaterede nyheder