Jordhåndtering: midler afsat i 2026-2029 til nyt IT-system
Udvalget har bedt ministeren redegøre for, hvorfor ministeriet ikke har fulgt op på de anbefalinger, som Erhvervslivets EU- og Regelforum fremlagde i 2021 med henblik på forbedret regulering af jordhåndtering. Derudover ønsker udvalget en forklaring på, hvorfor ministeren ikke har informeret Folketinget om resultatet af den konsekvensanalyse og det interne opfølgningsarbejde, som Miljøministeriet iværksatte dagen efter DR's henvendelse vedrørende opfølgningen på anbefalingerne.
Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Leila Stockmarr (EL), Kim Edberg Andersen (DD), Mette Thiesen (DF), Pernille Vermund (LA), Marianne Bigum (SF), Torsten Gejl (ALT), Rasmus Jarlov (KF) og Katrine Robsøe (RV).
Anbefalingerne fra Erhvervslivets EU- og Regelforum bestod af to dele:
1. Kommunernes anvisningsret og -pligt ophæves (dette initiativ ligger hos Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, så det kom ministeren ikke ind på)
2. Der udarbejdes en ny jordflytningsbekendtgørelse, hvor:
- grænseværdierne for kategorierne i jordflytningsbekendtgørelsen kompletteres med værdier for kulbrinter
- der indføres et generelt krav i jordflytningsbekendtgørelsen om anmeldelse af alle jordflytninger [til kommunen] uanset byzone, landzone eller tidligere områdeklassificerede områder ophæves.
- alle jordflytninger registres og dokumenteres, hvor jorden kommer fra og hvor jorden slutdisponeres. De generelle minimumskrav til analyseparametre og –frekvens, bør der fortsat ikke kunne dispenseres fra.
I efteråret 2024 var der et med KL på baggrund af deres svar for at drøfte behovet for mere klarhed og vejledning, og ministeriet begyndte at konceptualisere en landsdækkende IT-løsning til kontrol af jordflytninger og gik i gang med at finde penge til projektet. Projektet kræver en konsekvensanalyse, som blev igangsat i efteråret.
Det faglige grundlag for at vurdere konsekvenser og miljøgevinster ved at indføre anbefalingerne fra Regelforum forventes at foreligge i slutningen af 2025, og skal føde ind i arbejdet med it-systemet, der fremover vil kunne sikre sporbarhed med jord, der flyttes. Miljøministeren meddelte, at Regeringen, sammen med KL og Danske Regioner, har afsat 17 millioner kroner i perioden 2026-2029 til et nyt it-system, som skal forbedre sporbarheden af jord, der flyttes, og spille en vigtig rolle i kommunernes tilsyn på jordområdet.
Der blev nedsat to arbejdsgrupper, hvor Miljøstyrelsen i samarbejde med KL skal se på håndtering af hhv. jord og bygge- og anlægsaffald. Resultatet fra arbejdsgrupperne bliver Folketingets partier præsenteret for til et møde den 25. juni.
Miljøministeriet er også i dialog med Justitsministeriet om bødeniveauer og strafskærpelse. Desuden præsenterede ministeren andre igangsatte initiativer som bl.a. en stramning af affaldstilsynet og autorisation af nedrivningsfirmaer, der udfører nedrivningsopgaver på 250 m2 eller derover.
Se mere
Folketinget, Samråd om Miljøministeriets manglende opfølgning på anbefalinger om jordhåndtering
Talepapirer til samrådsspørgsmål AS
DR, 11. juni 2025, Nyt it-system skal skærpe kontrol med tonsvis af jord, der flyttes rundt i landet
Erhvervslivets EU- og regelforum, Nummer: 124 ENKLERE REGLER FOR JORDHÅNDTERING