Restaurationsbranchen viser mulige veje til mere bæredygtighed
På en afsluttende konference den 13. oktober 2021 blev showcases fra det 3-årige projekt "Verdensmål i Værdikæden" fremlagt. Projektet er et samarbejde mellem Industriens Fond, Global Compact Network Denmark og Danmarks Restauranter og Cafeer og deres bæredygtighedsinitiativ REGA (Restauranternes Garantiordning) og søgte de bedste bæredygtige løsninger til restaurationsbranchen. Der er stor interesse for bæredygtighed i restaurantionsbranchen, men der er stadigvæk lang vej at gå. Italesættelse og synliggørelse af udgangspunkterne for branchens forskellige grene og i de enkelte virksomheder skal i gang fuldt ud.
Mange af konferencens oplægsholdere, som repræsenterede forskellige led i værdikæden, efterlyste også tydeligere og stærkere rammebetingelser med lovgivning og økonomiske virkemidler (afgifter, pant, gebyrer), hvis genbrug af emballage skal slå igennem i stor stil i branchen. Det blev fremhævet af flere oplægsholdere, at det er nødvendigt at vælge 1-2 fællesløsninger indenfor drikke- og fødevare-takeawayemballager, hvis genbrug skal blive normen, være logistisk muligt og økonomisk bæredygtigt.
Projektets hjemmeside giver hjælp til at komme i gang på mange delområder. Emnerne kan ses her - inddelt i tre hovedgrupper:
Emballager
- Affaldssortering på sparsom plads
- Cirkulært emballageforbrug hos grossister
- Transparens for bedre emballagevalg
- System for genbrugelig take away emballage
Danmarks første takeaway-emballageguide er et af resultaterne fra projektet. Guiden skal hjælpe restauratører med at træffe et fornuftigt valg af takeaway-emballage ift. miljøet og den konkrete restauratørs behov. Guiden kan findes her.
Fødevarer
- Lokal produktion med vertikalt landbrug
- Lad den lokale landmand sætte menuen
- Optimer fiskens vej fra kaj til køkken
- Insekter som erstatning for eksempelvis kød
Madaffald
- Genanvendelse af organisk affald
- Affaldsstrømme er ressourcer
- Anvendelse af data i madspildsarbejdet
- Madspildsreduktion i restaurationerne
- Standardproces for madspildsreduktion
Se fx en 2-sides guide med "3 trin til mindre madspild" i restaurationsbranchen her og en 1-sides guide "Brug af data til mindre madspild" i restauranter her.
Find hjemmesiden for projektet "Verdensmål i Værdikæden" her.