Restaurationsbranchen viser mulige veje til mere bæredygtighed

Afsluttende konference i projektet "Verdensmål i Værdikæden" viste, hvordan der er kommet mere opmærksomhed på at forebygge og genanvende affald i hele restaurationsbranchens værdikæde. Output fra projektet beskriver baseline og mulige løsninger indenfor nogle af udfordringerne med emballager, fødevaresystemer og madspild.

På en afsluttende konference den 13. oktober 2021 blev showcases fra det 3-årige projekt "Verdensmål i Værdikæden" fremlagt. Projektet er et samarbejde mellem Industriens Fond, Global Compact Network Denmark og Danmarks Restauranter og Cafeer og deres bæredygtighedsinitiativ REGA (Restauranternes Garantiordning) og søgte de bedste bæredygtige løsninger til restaurationsbranchen. Der er stor interesse for bæredygtighed i restaurantionsbranchen, men der er stadigvæk lang vej at gå. Italesættelse og synliggørelse af udgangspunkterne for branchens forskellige grene og i de enkelte virksomheder skal i gang fuldt ud.

Mange af konferencens oplægsholdere, som repræsenterede forskellige led i værdikæden, efterlyste også tydeligere og stærkere rammebetingelser med lovgivning og økonomiske virkemidler (afgifter, pant, gebyrer), hvis genbrug af emballage skal slå igennem i stor stil i branchen. Det blev fremhævet af flere oplægsholdere, at det er nødvendigt at vælge 1-2 fællesløsninger indenfor drikke- og fødevare-takeawayemballager, hvis genbrug skal blive normen, være logistisk muligt og økonomisk bæredygtigt.

Projektets hjemmeside giver hjælp til at komme i gang på mange delområder. Emnerne kan ses her - inddelt i tre hovedgrupper:

Emballager

Danmarks første takeaway-emballageguide er et af resultaterne fra projektet. Guiden skal hjælpe restauratører med at træffe et fornuftigt valg af takeaway-emballage ift. miljøet og den konkrete restauratørs behov. Guiden kan findes her.

Fødevarer

Madaffald

Se fx en 2-sides guide med "3 trin til mindre madspild" i restaurationsbranchen her og en 1-sides guide "Brug af data til mindre madspild" i restauranter her.

Find hjemmesiden for projektet "Verdensmål i Værdikæden" her.

Relaterede nyheder