Restauranters madaffald – 1/3 udsorteres
En ny rapport fra Miljøstyrelsen har kortlagt madaffaldet i restaurationsbranchen med data fra 2022. Der indgår data fra overnatningsfaciliteter, restaurationsvirksomheder og diverse virksomheder med levering af fødevareservices (diverse personalekantiner, rejsecatering, take-away ect.).
Hovedresultaterne (afrundet) er
- Madaffald i restaurationsbranchen i alt 76.000 ton
- Særskilt indsamlet madaffald 25.000 ton
- Resterende madaffald i restaffaldet 30 % af restaffaldet
De nye resultater er sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse med data fra 2018. Der er sket en stigning i udsorteringen af madaffald fra 27 % af potentialet i 2018 til 33 % af potentialet i 2022. Det svarer til, at antallet af registrerede virksomheder med særskilt indsamling af madaffald er steget fra knap 3.000 i 2018 til 3.900 i 2022. Der forventes en stor stigning i indsamlingen af madaffald fremover, fordi alle virksomheder fra 1. januar 2023 skal sortere madaffald (jf. affaldsbekendtgørelsens §60 stk.2).
Rapportens resultater er fremkommet ved at kombinere data fra tre forskellige kilder:
Registrerede affaldsmængder i Affaldsdatasystemet
Nøgletal baseret på affaldssorteringsanalyser (25 analyser i 2022)
Antal årsværk for udvalgte (under-) brancher hentet fra Danmarks Statistik.
Projektet er udført for Miljøstyrelsen af Rambøll, Om affald og econet.
Find rapporten ”Kortlægning af madaffald og madspild i restaurationsbranchen og restaurationstjenester 2022” Miljøprojekt 2264 marts 2024, her.