Rensning for PFAS i perkolat fra deponi

Renseanlæg til PFAS fra deponi-perkolat indviet hos renosyd. Nu kan spildevandsslam fra Skanderborgs spildevandsrensning igen udbringes på landbrugsjord.

Da analyser af spildevandsslam fra Skanderborg Kommune viste, at slammet ikke overholdte Miljøstyrelsens nye (okt. 2021) vejledende grænseværdier for PFAS, satte kommune et kildeopsporingsarbejde i gang. Hovedkilden til forureningen med PFAS viste sig at være det nedlagte deponi Affaldscenter Skårup, som ligger syd for Skanderborg. Dette ledte til et påbud fra kommunen til renosyd om at etablere forrensning for PFAS. Det er det fælleskommunale selskab renosyd, som driver Affaldscenter Skårup.

Nu har renosyd officielt indviet et nyt renseanlæg til PFAS, som gør, at perkolatet fra deponiet kan ledes videre til det almindelige centrale spildevandsrenseanlæg uden at ødelægge spildevandsslammets mulighed for at blive udbragt på landbrugsjord. Deponiet havde i forvejen forrensning af perkolatet for svovlbrinte.

Renseanlægget til PFAS er det femte fuldskalaanlæg i Danmark, som alle anvender den samme nye teknik udviklet af ECT2. Det største af anlæggene håndterer perkolat fra Faxe Miljøanlæg (deponiet ved Faxe som drives af AffaldPlus) og blev indviet ultimo 2023. De fem anlæg anvender en teknik, hvor PFAS opkoncenteres i skum, afvandes og den lille mængde PFAS-slut-restprodukt destrueres. Renosyd destruerer PFAS fra rensningen ved forbrænding på sit eget affaldsforbrændingsanlæg.

Miljøtilladelsen beskriver hovedtrækkene i renseprocessen således: 1) Indpumpning og udjævning af perkolat til PFAS-renseanlægget (via bufferbassin). 2) Flokkulering ved tilsætning af aluminiumklorid, polymer og fluorflok til perkolatet. 3) Udskilning af PFAS-holdigt slam i flotationsanlæg og afvanding med skruepresse til opsamling i container. Rejektvand ledes tilbage til en ny behandling i buffertanken. 4) Renset perkolat udledes til spildevandskloak.

Det er gået hurtigt med at udvikle diverse, økonomiske overkommelige fuldskala-teknikker til at rense spildevand med et højt indhold af PFAS. Der arbejdes på højtryk for at finde økonomiske fuldskala-metoder til rensning af fast affald for PFAS.

Referencer:
Læs renosyds pressemeddelelse i forbindelsen med indvielse af anlægget her.

Læs evt. miljøtilladelse til PFAS-renseanlægget her.

Læs mere om virksomheden ECT2 og renseteknologien her. ECT2 er med i Montrose Environmental Group og opkøbte den danske virksomhed 'Vandrensning.com' i 2023.

Relaterede nyheder