Regeringen vil indføre dansk forbud mod PFAS i tøj og sko
En af de største kilder til PFAS i det danske miljø er tøj, sko og imprægneringsmidler og derfor ønsker regeringen at indføre et nationalt forbud mod PFAS i netop disse forbrugsvarer, fremgår det af en pressemeddelelse fra Miljøministeriet fra den 25. april.
Et kommende nationalt forbud skal forbyde indhold af PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler til forbrugere, mens PFAS i professionel beklædning og sikkerhedstøj ikke vil blive en del af forbuddet. Det skyldes, at der vurderes at være PFAS-frie alternativer tilgængelige for forbrugerne, mens det ikke er tilfældet for professionel beklædning og sikkerhedstøj med særlige krav til sikkerhed og funktionalitet.
Forbuddet retter sig mod salg og import af tøj, sko og imprægneringsmidler til forbrugere. Forbuddet vil i praksis gennemføres ved, at der fastsættes grænseværdier, der sikrer, at PFAS ikke bevidst kan bruges i beklædning, sko og imprægnering. Det vil fortsat være muligt at bruge tøj, sko og imprægneringsspray, man har købt før forbuddet træder i kraft. Forslaget vil ikke omfatte genbrug og genanvendelse.
Bekendtgørelsen om forbuddet forventes at være klar 1. juli 2025 efter en forudgående offentlig høring. Regeringen vil foreslå at give erhvervslivet en overgangsperiode på et år, så forbuddet gælder fra 1. juli 2026.
En kommende dansk PFAS-handlingsplan
Miljøministeren har i et folketingssvar fra 3. april 2024 givet en status for regeringens PFAS-handlingsplan. Ministeren nævner, at med aftalen om Grøn Fond vil den finansielle ramme for PFAS-handlingsplanen falde på plads. Herefter indkaldes aftalepartierne bag Grøn Fond og finanslov 24 til forhandling om den konkrete udmøntning. Tidspunktet for færdiggørelse af den endelige plan, vil afhænge af det videre forhandlingsforløb.
I en pressemeddelelse fra Miljøministeriet den 15. april 2024 fremgår det, at aftalepartierne bag Grøn Fond netop har afsat to mia. kr. til bedre vandmiljø og drikkevandsbeskyttelse, mere skov, en PFAS-handlingsplan og en indsats mod generationsforureninger.
Med aftalen afsættes 210 mio. kr. i perioden 2025-2027 til en PFAS-handlingsplan, der skal beskytte mennesker og miljø mod forureningen fra PFAS. Midlerne kommer oveni de 198 mio. kr., der er afsat fra forskningsreserven og finansloven for 2024.
Miljøministeren vil nu indkalde aftalepartierne bag Grøn Fond til sættemøde om udmøntning af miljøinitiativerne.
Hvad foreslås forbudt i EU mht. PFAS i beklædning mv.?
Danmark står også sammen med fire lande bag et forslag om et forbud mod PFAS i EU. Det nationale forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler vil gælde, indtil det forventede EU-forbud træder i kraft.
Generelt vurderer "EU-forslaget" styrker og svagheder ved to forskellige begrænsningsmuligheder for PFAS: 1) et fuldstændigt forbud med en 18-måneders overgangsperiode uden undtagelser eller 2) et forbud med anvendelsesspecifikke tidsbegrænsede undtagelser fra forbuddet.
Begge muligheder forslår at indføre et totalt forbud efter de 18 måneder mod PFAS-anvendelse i bl.a.:
- boligtekstiler og -polstring, forbruger-beklædning, læder, forbrugerprodukter til behandling af tekstiler og beklædning,
- og andre produktgrupper
og begge muligheder forslår:
- delvis forbud efter 18 måneder indenfor mange andre anvendelsesområder som fx. professionel beklædning men fortsat tilladt i 12 år i fx. visse beskyttelsesdragter fx til brandmænd
PFAS begrænsningsforslaget bliver i øjeblikket vurderet af ECHA’s videnskabelige udvalg for risikovurdering og socioøkonomisk analyse. ECHA har meddelt, at udvalget vil behandle begrænsningsforslaget for PFAS i tekstiler, polstring, læder, beklædning og tæpper på møderne i september 2024.