Regeringen vil have national strategi for PFAS-forurening

Indsatsen mod PFAS-forurening skal styrkes, og derfor vil regeringen nu have udarbejdet en national strategi. Det fortæller miljøminister Lea Wermelin (S) til TV 2, efter hun og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har holdt møde med partiernes ordførere om PFAS.

Miljøministeren uddyber til TV2, at den nationale handlingsplan skal rumme de initiativer, der allerede er igangsat, blandt andet med at kortlægge, hvor i landet der er forurening, men at den også skal rumme nye, langsigtede tiltag. Ifølge Lea Wermelin er det helt afgørende at få skabt et overblik over, hvor i landet der er forurening med PFAS:

”Rækkefølgen må være, at vi først finder ud af, hvad vi skal handle på, og så må vi se, hvad de næste skridt bliver også i forhold til økonomien. Der skal naturligvis være finansiering. Det er vigtigt at sige, at vi har handlet fra dag 1. Da Korsør-sagen kom, satte vi en række initiativer i gang, men vi er blevet klogere løbende og har tænkt over, hvordan vi får det længere perspektiv med. Det er det, den nationale handlingsplan skal gøre. Korsør var det første sted, hvor der blev fundet høje koncentrationer af et PFAS-stof. Det skete i efteråret 2020.” [red.: Korsør-sagen vedr. PFAS-forurenet kød fra kogræsserlaug i Slagelse Kommune]

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin og forskningsleder på Syddansk Universitet, siger til TV2, at der venter et langt og sejt træk med at få kortlagt, hvor i landet, der er PFAS-udslip, og efterfølgende få renset områderne, så vi undgår, at de giftige stoffer siver yderligere ned i grundvandet og i sidste ende i drikkevandet.

Læs TV2s nyhed fra den 17. august 2022 ”Regeringen vil have national strategi for PFAS-forurening” her.

Deltag evt. i DAKOFAs hybrid-seminar ”PFAS i affaldssektoren – hvor findes det, og hvad kan der gøres” mandag den 22. august 2022 kl. 12-16, hvor bl.a. Miljøstyrelsen og Slagelse Kommune vil holde oplæg. Se program mv. her.

Relaterede nyheder