Reduktion af klimaaftryk ved at bruge træ i byggeriet

Undersøgelse af 45 træbyggerier og en casesamling, der kan fungere som inspiration.

En ny rapport om træbyggeri udarbejdet af BUILD undersøger det klimamæssige potentiale for brug af biobaserede materialer i byggeriet. Rapporten undersøger 45 træbyggeriers klimapåvirkning sammen med de praktiske udfordringer, der kan være ved at bruge træ i byggeriet. Rapporten indeholder desuden en casesamling af 35 af træbyggerierne – et opslagsværk til inspiration for dem, som ønsker at bygge med træ i fremtiden.

Interessante observationer fra de 45 eksempler er:

  • I 41 af de 45 cases er udledningen af CO2-ækv/m2/år under de 12 kg, der p.t. er et krav i Bygningsreglementet for bygninger over 1.000 m2.
  • 14 cases ligger under grænseværdien i Frivillig CO2 klasse på 8 kg CO2-ækv/m²/år.
  • I alle cases udgør materialerne et større bidrag til klimapåvirkninger end drift.
  • Det er bygningsdelene terrændæk, ydervægge, tage samt vinduer, døre og glasfaca­der, der bidrager mest til klimapåvirkningerne med over 50 pct. af materialernes samlede klimapåvirkning.
  • Terrændæk udgør den største andel af materialernes klimapåvirkninger i 14 cases med over 22 pct. af materialernes samlede klimapåvirkning.
  • Der er i gennemsnit anvendt 684,6 kg/m2 materiale i casene set over en 50 års betragt­ningsperiode.
  • De cases, der er opført før 2020, har generelt de højeste klimapåvirkninger, da de typisk ikke er designet mhp. at reducere klimaaftrykket.

Rapporten gør desuden opmærksom på, hvilken kontekst træ kan anvendes i. Træressourcerne bør benyttes, hvor det giver mening og bør foregå i en balance, hvor der ikke sker overforbrug af materialerne. Mere bæredygtigt byggeri handler derfor ikke kun om at bygge i træ, men også i høj grad om at optimere sit byggeri i forhold til andre strategier inden for bæredygtighed. At bygge mindre, bygge mere fleksibelt, udnytte hver kvadratmeter, optimere materialeforbruget, genbruge materialer, renovere og at tage højde for byggeriets funktionelle og kulturelle relevans for både dets brugere og samfundet.

Undersøgelsen er støttet af Realdania og VILLUM FONDEN. Ud over at samle den nuværende viden og præsentere nye data fra nordiske træbyggerier, samler den også viden fra tidligere rapporter fra 2020 og 2021.

Læs mere
BUILD, 16. maj 2023, Klimapåvirkning fra - 45 Træbyggerier
Realdania, 16. maj 2023, Træ i byggeriet: 45 træbyggerier viser klimapotentiale

Relaterede nyheder