Producentansvarsordning for fiskeredskaber er nu søsat
Det nye producentansvar for fiskeredskaber med plast trådte i kraft den 1. januar 2025. Producentansvaret for fiskeredskaber med plast indføres som en del af EU’s engangsplastdirektiv, der blandt andet har til formål at reducere plastforurening i havmiljøet, fremme ansvarlig produktion og affaldshåndtering samt skabe økonomisk incitament til genbrug og genanvendelse. Alle former for fiskeriredskaber inklusive relateret udstyr indeholdende plast er omfattet af producentansvaret.
Virksomheder, der bringer fiskeriredskaber med plast på markedet, bliver omfattet af producentansvaret, og de får det praktiske, juridiske og økonomiske ansvar for at håndtere affaldet. Det drejer sig om producenter, importører, distributører og forhandlere samt virksomheder, der sælger direkte til professionelle eller private.
Hele branchen står bag
Den samlede branche har lavet et samarbejde med Retur om at etablere non-profit kollektivordningen Fiskeriretur, hvilket man kan læse i en netop udsendt pressemeddelelse fra Retur.
”Vi har haft en god dialog med branchen om, hvordan man kan skabe et stærkt fællesskab, der samlet kan løfte producentansvaret. At Fiskeriretur nu repræsenterer hele branchen giver markante stordriftsfordele og fortæller samtidig med al tydelighed, at man ser det som en selvfølge, at man hver især påtager sig sin del af ansvaret. Vi ser frem til at hjælpe medlemmerne med at sikre, at færre mængder fiskeriudstyr ender i havet, når det er udtjent,” siger Morten Harboe-Jepsen, adm. direktør i Retur og Fiskeriretur.
I følge pressemeddelelsen forventes det, at producentansvaret for fiskeredskaber med plast kommer til at koste fiskeribranchen et millionbeløb årligt, og at der bliver indsamlet 300-600 tons på årsbasis. Det vil især være i de store fiskeindustrihavne i Hanstholm, Hirtshals, Hvidesande, Skagen og Thyborøn, at affaldet bliver indsamlet. Men der vil også blive foretaget affaldsindsamling i mange andre havne landet over.
Udover den omfattende praktiske opgave med indsamling og efterfølgende håndtering af affaldet fra fiskeredskaberne, er der også en række administrative forpligtelser, herunder indberetning til myndighederne. Her skal hver enkelt virksomhed senest d. 1. april 2025 indberette mængden af fiskeredskaber sat på markedet i 2024.
Fiskeriretur er en del af Retur, der består af fem kollektive ordninger Elretur, Emballageretur, Batteriretur, Fiskeriretur og Tekstilretur, som håndterer producentansvaret for hhv. elektronik, emballage, batterier, fiskeriredskaber og i fremtiden også tekstiler.