Plast på et højere niveau - Pant på juice- og saftflasker
Udvidelsen forventes, i følge pressemeddelelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet, årligt at omfatte 52 mio. flasker og dåser og det samlede antal indsamlede pantemballager ventes dermed at nå knap 1,3 mia. stk. årligt. Udvidelsen betyder dermed en stigning på 4-5 %.
Plast på et højere niveau
Udvidelsen forventes, i følge pressemeddelelsen, at flytte 6.000 tons pr år fra den kommunale affaldshåndtering til pantsystemet.
Det er primært flasker af plasttypen PET samt flasker af glas der vil blive omfattet af udvidelsen. Det må derfor forventes, at udvidelsen primært øger genanvendelsen af de hårde plasttyper, da disse i mange kommuner ikke indsamles ved husstanden.
Husholdningsemballagers kvalitetshierarki:
- Fødevaregodkendt emballage
Kræver den højeste kvalitet plast i forhold til sundheds- og hygiejnekrav. Det er derfor meget vanskeligt at benytte plast, der har været anvendt til, eller som har været blandet med plast fra andre formål, som det er tilfældet for eksempel husholdningsindsamlet plast, til fødevaregodkendt emballage. Danske pantbelagte emballager genanvendes typisk til fødevareformål.
Fødevareemballager, der genanvendes til andre formål efter brug, benævnes som nedcykling. Det er stadig ressourcebesparende men ikke direkte cirkulær anvendelse af plastråvaren. - Emballager til fx personlig pleje
Kan genbruges samt genanvendes til emballage til personlig pleje, hvis de kan skilles fra den øvrige plast. Det er en del af cirkulær plast. - Genanvendelse til andre formål end emballage
Emballageplasten kan genanvendes til andre formål, som for eksempel havemøbler, murespande og vejmateriel hvor kvaliteten af plasten har mindre betydning for produktets funktionalitet. En stor del af husholdningsplast indsamlet i Danmark genanvendes på denne måde.
Hvor genanvendelsen af kommunalt indsamlet plast fra fødevareemballager typisk sker til et lavere niveau, forventes plasten ved ændringen ikke kun flyttet fra en indsamlingsordning til en anden; genanvendelsen flyttes samtidig til et niveau, hvor en langt større andel må forventes at kunne bruges til fødevareformål.
Samtidig forventer Miljø- og Fødevareministeriet mindre affald i naturen, når emballagerne fremover bliver penge værd.
Fakta om pant på juice- og saftflasker
- Pant- og retursystemet udvides til at omfatte juice- og saftprodukter i emballager af plast, glas og metal.
- I dag er øl, sodavand, kildevand, iste, cider, alkoholsodavand, energidrikke og limonader omfattet.
- Juiceprodukter omfatter drikkeklare drikkevarer, der består af juice fra frugt- og grøntsager.
- Saftprodukter omfatter koncentreret læskedrik og saftprodukter, der består af frugt- og grøntsagsjuice, som ikke er umiddelbart drikkeklare.
- Den pålagte pant vil være som for nuværende produkter i pantsystemet. 1 kr. for glasflasker og dåser under en liter, 1,5 kr. for plastflasker under en liter og 3 kr. for al emballage mellem 1-20 liter.
- Pantsystemet er også tidligere blevet udvidet. I 2005 blev systemet udvidet til også at omfatte alkoholsodavand, cider og energidrikke. I 2008 blev også kildevand, limonade og iste medtaget.
- Pant på juice- og saftflasker indfases ikke før 2020, fordi detailhandlen skal have tid til at sælge eksisterende lager, flaskeautomaterne skal opdateres og Dansk Retursystem skal være klar til at modtage den ekstra mængde flasker.
Læs pressemeddelelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet her.