På to år har Göteborg halveret mængden af madspild

Nu skal resten af Sverige følge samme model.

Göteborgs omtrent 500 køkkener laver hvert år omkring 20 millioner portioner mad. Ifølge det svenske Naturvårdsverket resulterede dette inden det nye initiativ i et madspild svarende til omtrent 3,6 millioner portioner, svarende til næsten hver femte portion. Ved hjælp af en helt særlig model for reduktion af madspild, som samtlige 1.200 medarbejdere i byens køkkener er blevet uddannet i, er denne mængde på kun to år reduceret til omkring det halve.

Modellen er baseret på ni punkter:

  • Overblik over mængderne – vej og følg op
  • Fleksibel og alsidig menuplanlægning
  • Tilpas portionsanretninger til den enkelte
  • Rapportér og planlæg efter tilstedeværelse og fravær
  • Køb bedre ind
  • Opbevar råvarerne bedre
  • Tilbered bedre
  • Server bedre
  • Brug resterne

Resten af Sverige skal med ombord
Ifølge en række svenske medier har modellen allerede spredt sig til en lang række øvrige kommuner og inden længe skal modellen blive en del af den nationale indsats mod madspild og dermed gøres landsdækkende.

Læs mere
Du kan hente inspiration i Göteborgs guide ”Göteborgsmodellen för mindre matsvinn”, som du kan finde her.

Livsmedelsverkets hjemmeside kan du læse mere om den svenske indsats mod madspild, herunder bl.a. den svenske handlingsplan ”Fler gör mer”.

Relaterede nyheder