Officielle danske udgaver af 3 af 4 nye EU-regelsæt om miljørigtige produkter og bedre forbrugervalg
Den nye Ecodesign-forordning (også kaldet Forordning om miljøvenligt design) stiller krav om, at produkter skal kunne repareres og opgraderes. Forordningen er en rammeforordning, hvor specifikke krav til konkrete produktgrupper indføres gennem nye, afledte retsakter en produktgruppe ad gangen. Den nye forordning blev offentliggjort i EU-Tidende den 28. juni 2024 som Forordning 2024/1781 af 13. juni 2024 og trådte i kraft den 18. juli 2024 (se her).
EU-kommissionen gennemgår implementeringen af den nye forordning på deres hjemmeside her og skriver bl.a., at der i 3. kvartal 2024 vil blive oprettet et forum for miljøvenligt design og indkaldt ansøgninger om medlemskab af forummet. Dette forum vil have første møde i 4. kvartal 2024, hvor der også vil være høring af udkast til første arbejdsplan for forordningen. Denne første arbejdsplan forventes vedtaget og offentliggjort i 2. kvartal 2025.
Som beskrevet i forordningens artikel 19 skal kommissionen oprette et forum for miljøvenligt design i form af en ekspertgruppe med en afbalanceret og effektiv deltagelse af eksperter udpeget af medlemsstaterne og af alle parter, der har en interesse i det pågældende produkt eller den pågældende produktgruppe. Forummet for miljøvenligt design skal navnlig bidrage til:
- udarbejdelse af krav til miljøvenligt design
- udarbejdelse af arbejdsplaner
- undersøgelse af effektiviteten af de etablerede markedsovervågningsmekanismer
- vurdering af selvreguleringsforanstaltninger
- vurdering af forbuddet mod at destruere usolgte forbrugerprodukter i tillæg til dem, der er opført i bilag VII
Se evt. Dakofas nyheder ”Eco-design forordningen er nu endeligt vedtaget” fra den 20. juni 2024 her eller ”Ecodesign-forordningen er vedtaget” fra den 5. december 2023 her.
Det nye Right2repair-direktiv (også kaldet Direktivet om afhjælpning af varer) fastsætter en forpligtelse til reparation for fabrikanter af "varer med reparationskrav" efter EU-lovgivningen. Direktivet etablerer også en europæisk informationsformular til brug for forbruger-nøgledata om reparationstjenesten og samler de nationale reparationsinformationsplatforme i en europæisk online platform.
Det nye direktiv blev offentliggjort i EU-Tidende den 10. juli 2024 som direktiv 2024/1799 af 13. juni 2024 og træder formelt i kraft den 31. juli 2024 (se her). Direktivets ”nøgle”-artikel 16 finder dog ikke anvendelse på købsaftaler, der er indgået inden den 31. juli 2026. Medlemsstaterne skal sætte de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme direktivet senest den 31. juli 2026.
Se evt. Dakofas nyheder ”Direktivet om ret til reparation er nu vedtaget” fra den 18. juni 2024 her eller ”Nye EU-regler giver ret til reparation” fra den 5. februar 2024 her.
Det nye Direktiv om styrkelse af forbrugernes rolle i den grønne omstilling skal forbedre mulighederne for at træffe mere informerede valg ved køb af produkter og services. Direktivet forbyder fx anvendelse af generelle miljø-anprisninger og kræver dokumentation for specifikke miljø-anprisninger. Der stilles også krav om flere miljørelaterede oplysninger, herunder om hvor længe der som vil minimum vil blive tilbudt software-opdateringer.
Det nye direktiv blev offentliggjort i EU-Tidende den 6. marts 2024 som Direktiv 2024/825 af 28. februar 2024 (se her). Medlemsstaterne skal senest den 27. marts 2026 vedtage og offentliggøre de love og bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme direktivet, og disse love og bestemmelser skal finde anvendelse fra den 27. september 2026.
Se evt. Dakofas nyheder ”Forbrugernes rolle i den bæredygtige omstilling skal styrkes” fra den 30. januar 2024 her eller ”Forbrugerne skal oplyses om produkters (manglende) bæredygtighed inden et køb” fra den 4. april 2022 her.
EU er ved at forhandle om et nyt Direktiv om grønne anprisninger (også kaldet Green Claims direktivet). Direktivforslaget stiller krav til, hvordan virksomheder skal underbygge/dokumentere konkrete miljøanprisninger, og hvordan anprisninger må formidles, hvis virksomhederne ønsker at anvende sådanne anprisninger ved salg af produkter eller ydelser. Direktivet spiller således tæt sammen med Direktivet om styrkelse af forbrugernes rolle i den grønne omstilling.
EU-Rådet vedtog sin holdning til det nye direktivforslag den 17. juni 2024, og Europa-Parlamentets vedtog sin holdning den 17. januar 2024. Forhandlingerne mellem Rådet, Parlamentet og Kommissionen om en kompromistekst forventes først at starte i slutningen af 2024, da der forinden skal vælges en ny EU-kommission og det nye Europa-Parlamentets Udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse (IMCO) og dets Udvalg om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) skal have valgt nye rapporteurs for direktivet.
Se Dakofas nyheder ”Direktivet om grønvask skal nu til forhandling” fra den 21. juni 2024 om Rådets holdning her og ”Forbrugernes rolle i den bæredygtige omstilling skal styrkes” fra den 30. januar 2024 om Parlamentets holdning her.