Nyt forslag til bedre eco-designkriterier
En nordisk projektgruppe, med danske PlanMiljø i spidsen, har udarbejdet en metode, som kan danne grundlag for udvikling af eco-designkriterier for ikke-energirelaterede produkter. Metoden anvendes i den nye publikation med tekstiler som det primære eksempel, men også i en mindre version på møbler. De nuværende kriterier tager til en vis grad hensyn til produkternes holdbarhed, men påvirker ikke genanvendeligheden eller parametre, som muliggør og fremmer reparation og genanvendelse. Man har derfor ønsket at kigge nærmere på kriterier, som dækker mere holistisk i løbet af hele produktets livscyklus.
Fokus på hele tekstilernes livscyklus
Med en erkendelse af, at mellem 50 og 60 % af alle bortskaffelser af tekstiler sker på grund af slid og konstruktionsmæssige fejl, har projektgruppen udviklet et sæt med 15 forskellige kriterier, der især skal sætte ind over for tre forskellige områder, som tilsammen dækker hele tekstilernes livscyklus:
- At forlænge produkternes aktive levetid (og dermed udskyde produktionen af nye tekstiler)
- At nedbringe anvendelsen af virgine materialer gennem brug af genanvendte materialer
- At forandre forbrugernes vaner i forhold til at reducere vand- og energiforbrug ifm. vask og tørring
Kriterierne dækker bl.a. design til adskillelse (herunder bl.a. let-aftagelige logoer, knapper og lynlåse); krav om tilgængelig deklaration af og/eller minimumsindhold af genanvendt materiale; en minimumsgrænse for tilgængeligheden af reservedele (så som knapper, lynlåse mm.) samt en række krav til holdbarhed i forbindelse med brug og vask, herunder bl.a. farvernes og pasformens varighed.
Projektgruppen gør imidlertid også opmærksom på, at man generelt skal passe på i forbindelse med at sætte grænseværdier idet der er risiko for, at de kan modarbejde øvrige mål. Eksempelvis kan et krav om øget indhold af genanvendt materiale potentielt arbejde imod et andet krav til den tekniske holdbarhed.
Tænkt som inspiration
De foreslåede kriterier er ikke tænkt som et endeligt sæt, idet eksempelvis grænsesættende kriterier for indhold af kemikalier kræver en tilbundsgående konsultation med sektoren samt en bredere og længerevarende politisk proces. Kriterierne er dermed i højere grad tænkt som en inspiration til det bredere europæiske arbejde inden for området, som du bl.a. kan læse mere om her.
Du kan finde et sammendrag af den nye rapport her.