Nyt cirkulært uniformsprojekt
Projektet har været fokuseret på at skabe et offentlig-privat-partnerskab, der kan medvirke til at skabe cirkulær innovation i offentlige indkøb af tekstiler og arbejdstøj.
Rapporten blev præsenteret på Dakofas temadag om øget cirkularitet af erhvervstekstiler den 6. februar 2025, hvor en lang række aktører var samlet for at dele nyeste viden og erfaringer. Formålet med dagen var at samle trådene og debattere, hvordan man samlet og hver for sig kan bidrage til at øge cirkulariteten inden for produktion, indkøb, leje, brug, genbrug, reparation, redesign og genanvendelse af erhvervstekstiler. For at få dette system til at fungere kræver det, ud over viden, et samarbejde mellem aktørerne.
Dette har også været en af de vigtige formål med Uniform Projektet, der netop har haft til formål at inspirere til nye cirkulære forretningsmodeller i tekstilindustrien, hvor de offentlige indkøb ses som en vigtig potentiel driver for udviklingen.
Som led i projektet er der dannet et konsortium bestående af aktører fra hele værdikæden – lige fra vidensinstitutioner, producenter, designere til slutforbrugere. Uniform Projektet præsenterer en roadmap for udviklingen. Desuden viser projektet, hvordan integration af design, politisk innovation og forbrugerinddragelse kan skabe en økonomisk bæredygtighed.
Rapporten indeholder blandt andre følgende afsnit:
- Historisk udvikling
- Nyopståede systemer
- Materialekvalitet
- Designudvikling
- Prototyper
- Forbrugerstudie
- Funktion
- 3D-udvikling
Hovedkonklusionerne i rapporten er følgende:
- Systematiske barrierer i offentlige udbud: Offentlige udbud vægter ofte pris over bæredygtighed. Typisk vægter bæredygtighed kun 10-20 %, mens prisen vægter 40-50 %.
- Designinnovation og funktionalitet: Designerens rolle er essentiel, hvis cirkularitet i arbejdstøj skal opnås.
- Materialernes udfordringer og muligheder: Mekaniske fibergenanvendte metervarer er lovende, men yderligere forskning og udvikling er nødvendig, hvad angår holdbarhed, krympning og pilling.
- Forbrugercentrerede systemer: Involvering af brugerne/medarbejderne afslørede en mangel på emotionel forbindelse til arbejdstøj samt en mangel på reparationsydelser.
- Samarbejde på tværs af værdikæden: Partnerskaber på tværs af værdikæden er centralt for closed-loop systemer, især inden for indsamling, sortering og genbrug samt fibergenanvendelse.
Rapporten indeholder følgende anbefalinger:
- Offentlige udbudsreformer: Livscyklusvurdering og bæredygtighed bør prioriteres i offentlige udbud.
- Design og materialeinnovation: Fremme partnerskaber mellem designere og leverandører for at styrke modulære, reparerbare og holdbare designs.
- Forbrugerinvolvering og engagement: Lancere reparationsydelser og informationskampagner for at fremme en kultur af ansvarlighed.
- Skalering af cirkulære systemer: Udvikle partnerskaber på tværs af værdikæden for at samle aktører om cirkulære mål.
Du kan læse hele rapporten her på LDC's hjemmeside