Nye typer beton med lavere CO2-aftryk og bedre muligheder for at planlægge arbejdet på byggepladser
07. november 2024

Nye typer beton med lavere CO2-aftryk og bedre muligheder for at planlægge arbejdet på byggepladser

Resultater fra to MUDP projekter om beton: CONSAVE og RELO-sten

CONSAVE
Formålet med projektet er, at udvikle metoder til at reducere anvendelsen af cement. Der er ofte et overforbrug af cement, der skyldes overdimensionering og sikkerhedsmarginer, som pålægges betoners styrker, når de designes.

Emissionen fra 1 ton cement svarer til ca. 0,6-1,0 ton CO2 (afhængig af cementtype) og udgør pt. ca. 8 pct. af den samlede, globale CO2 udledning.

Projektet har udviklet en metode til at forudsige betonens temperatur og styrkeudvikling op til 72 timer frem. Når man har støbt, kræver det at konstruktionen har en bestemt styrke, før man kan arbejde med den, dvs. fjerne forskalling, tilføje vægt eller flytte konstruktionen. Med metoden kan byggelederen få indsigt i, hvornår dette er muligt og det kan forbedre arbejdsplanlægningen på byggepladser, så maskiner og redskaber først er klar, når betonen er det.

Desuden er der i projektet udviklet en CO2-beregner (er ikke offentliggjort), som hjælper med at vælge betontyper med lavere CO2-aftryk. På grund af det høje potentiale for CO2-besparelser bliver der forsket en del hvordan cementindholdet i beton kan reduceres.

To af de mest almindelige tilgange er at reducere mængden af cement ved optimering af opskriften og at erstatte en del af cementen med andre materialer. CO2-beregneren viser sammenhængen mellem betonklasse, valg af tidlig styrke og CO2-udslip. I projektet defineres betonoverdimensionering som "brugen af en betonblanding eller betonklasse, der overstiger den specificerede styrke med én eller flere styrkeklasser".

Det nævnes i rapporten at der er offentliggjort en stor mængde forskningsdata om foranstaltninger til at reducere CO2-aftrykket fra beton, men at disse resultater ofte ikke bliver anvendt i praksis. Det kan skydes vanen med at bruge de kendte produkter og metoder.

Endelig er der i projektet gennemført forsøg for at forstå styrkeudviklingen i beton med reduceret CO2-aftryk og udviklingen af en model til at forudsige tidlige betonstyrker på byggepladser.

Deltagerne i projektet er Sensohive/Maturix, Dansk Beton, Teknologisk Institut og DTU Compute.

RELO-belægningssten
Formålet med projektet har været at udvikle og validere et alternativt bindemiddel til almindelig Portland cement, som kan anvendes til fremstilling af beton, så betonen

  • Har et CO2-aftryk, der er 45-50 pct. lavere
  • Kan fremstilles med et bredt udvalg af sand- og stenaggregater
  • Kan fremstilles med genanvendt tilslag fra nedknust betonaffald (rapporten bruger udtrykket ”waste and recycled materials”, men præciseret ikke, hvad det er. Den omtaler også nedknust beton).

Projektet har udviklet et RELO-bindemiddel, så betonen har en CO2-udledning, der er 53 pct. lavere end almindelig Portland cement. Betonen er blevet brugt til at fremstille belægningssten med trykstyrker på over 30 MPa og brudstyrker på cirka 5 MPa.

Til beregning af CO2-aftrykket har projektdeltagerne taget kontakt til leverandører for at indsamle data, men har måttet konstatere, at mange leverandører betragter CO₂-fodaftryksværdier for deres materialer som forretningsfølsomme oplysninger, som de ikke var villige til at dele. Det viste sig også, at mange videnskabelige artikler om geopolymere citerer energi-/CO₂-værdier fra 1990'erne. På grund af disse udfordringer har RELO-projektet udviklet specialiseret, intern LCI-software med en tilhørende database, som udelukkende fokuserer på de materialer, der bruges til fremstilling af RELO-belægningssten.

Deltagerne i projektet er DTU, Engineering Consulting Corporation og STEKKER.

Læs mere
Miljøstyrelsen, CONSAVE - Smartere & Grønnere Beton, MUDP-rapport, september 2024
Miljøstyrelsen, RELO-Sten, Recyclable, low emission paving stones, MUDP report, September 2024
https://mudp.dk/
Dakofa, 30. marts 2023, Dialoggrundlag til at bruge mindre beton

Relaterede nyheder