Nye muligheder for genanvendelse af plast fra sundhedssektoren

Kemisk genanvendelse af blandet hospitalsaffald

Under Corona-epidemien steg forbruget drastisk af værnemidler i sundhedssektoren, som fx ansigtsmasker og handsker. Det globale forbrug af disse produkter skønnes at have været over 2.600 ton om dagen i 2022. Efter Corona bruges stadig anseelige mængder værnemidler af plast, som er svære at genanvende med mekaniske teknologier, som sortering, vask og omsmeltning. Vi husker debatten om, hvad der skulle ske med overskudslagrene af værnemidler, og som hovedsagelig endte med at blive sendt til affaldsforbrænding.

Nu har forskere på Chalmers University of Technology i Sverige fundet en metode til at genanvende det blandede (plast)affald fra sundhedssektoren. Metoden hedder ”thermochemical recycling” og er en kemisk genanvendelse, hvor affaldet blandes med sand på op til 800 grader Celsius. Herved brækker plastmolekylerne og bliver til en gas, der kan bruges til at fremstille andre produkter. Gassen består af kulstof og kulbrinte-dele, som kan adskilles i den petrokemiske industri.

Normalt er bakterier og andre mikroorganismer en stor udfordring for hospitalerne, når de vil genanvende deres affald, men i denne metode bliver de destrueret i processen ved den høje temperatur.

Forskerne er i den første fase startet med en type produkter ad gangen, men har i en senere fase testet genanvendelse af en gennemsnitlig sammensætning af hospitalsaffald, der består af ti forskellige typer af plast, inklusiv cellulose.

For at kunne opskalere metoden vil det kræve et stort anlæg, sandsynligvis omkring 100.000 ton/år. Det er et stykke fra den mængde produkter til sundhedssektoren, som Sverige satte på markedet i 2019 på ca. 4.000 ton. Desuden vil der være behov for at skabe incitamenter til at øge værdien af plastaffald som en råvare, for at kunne få investorer til at etablere et anlæg. Endelig vil det også være nødvendigt at ændre noget regulering, så metoden bliver godkendt genanvendelse af værnemidler.

Resultaterne af (tidligere) test af hhv. ansigtsmasker, plastsprøjter, handsker og ikke-vævede kitler er offentliggjort i tidsskriftet, Resources, Conservation and Recycling.

Læs og se mere
Chalmers, 7. aug. 2024, How the plastic mountain from healthcare could be recycled.
YouTube, Waste – from a problem to a valuable feedstock (47 min).
Recycling Magazine, 7. august 2024, How the plastic mountain from healthcare could be recycled.

Relaterede nyheder