Nye krav til cirkulær økonomi i byggeriet: Glas, mineraluld og stål

Byggeri København har udsendt 5. version af Håndbog i cirkulær økonomi

Håndbogen indeholder i alt 26 krav, og foruden de 19 krav fra den 4. udgave af håndbogen i februar 2022, så er håndbogen udvidet med nye krav indenfor glas, mineraluld og stål. De øvrige krav er indenfor områderne håndhævelse, ressourcekortlægning og stikprøvekontrol, beton, gips, mursten samt træ. Der er krav til både rådgivere og entreprenører for såvel processer som byggematerialer.

Håndbogen er et katalog over mulige krav, som Byggeri København kan vælge imellem, når de udbyder en opgave. Kravene kan kopieres direkte ind i udbudsmaterialet.

Som noget nyt introduceres ”Den grønne prispyramide”, der er et første forsøg på at vurdere prisen for forskellige indsatser indenfor cirkulær økonomi. Byggeri København bruger den ”grønne merpris” til at prioritere hvilke indsatser, der giver størst værdi for klimaet i forhold til prisen. Det er hensigten, at de løsninger, der ligger i den neutrale eller billigere prisgruppe, skal indarbejdes i udbuddet, mens de øvrige tiltag vurderes fra projekt til projekt. Blandt de neutrale og billigere løsninger findes brug af genanvendt CE-mærket tilslag til beton, sortering af gips og træ i rene fraktioner samt at udføre en ressourcekortlægning.

I de nye krav ser man på:

Glas

  • forundersøgelser af om vinduer og glas kan forberedes på genbrug eller genanvendes
  • krav til sortering af glas med henblik på forberedelse til genbrug eller genanvendelse
  • sortering og afsætning af glas

Mineraluld (glasuld og stenuld)

  • krav i entrepriseudbud til sortering af mineraluld
  • sortering og afsætning af mineraluld (sorteres som egen fraktion til genanvendelse)

Stål

  • optimering af (udformning af) stålelementer
  • anvendelse af stål med lav CO2-udledning (dokumenteret højt indhold af genanvendt stål)

Københavns Kommune besluttede i 2020, at alle kommunens egne nybyggerier og renoveringer skulle DGNB-certificeres til henholdsvis guld og sølv. I 2021 blev det besluttet, at cirkulær økonomi i alle nye byggeprojekter fra budget 2021 skulle håndteres gennem DGNB-systemet.

Selve håndbogen er blevet trimmet, så den primært fokuserer på selve kravene, mens bilaget indeholder den viden, inspiration og de erfaringer, som man har fået i arbejdet med cirkulær økønomi i byggeriet.

Find håndbogen med bilag her.

Relaterede nyheder