Ny teknologi til genanvendelse af plastfolier i sammensatte materialer
Folier bestående af flere sammensatte materialer er typisk svære at genanvende til nye materialer af høj kvalitet. Med MUDP-projektet, Forbedret genanvendelighed af komplekst plastaffald ved hjælp af lavtemperatur plasmateknologi, har Teknologisk Institut og Renew Energy A/S undersøgt, om det er muligt at behandle komplekse plastaffaldsmaterialer og dermed forbedre genanvendelsen af plastaffald.
Der er i samarbejde med Amager Ressourcecenter blevet valgt to casestudier:
Mælkekarton: Her er PE-laget blevet ætset af, så pappet er tilbage. Resultatet viser, at det er muligt og at pappet ikke er beskadiget af processen. Da mælkekartoner er fremstillet af virgine fibre, vil kvaliteten af pappet være relativt høj.
Flerlags emballagefilm (osteemballage), der består af en PE-film, der er limet på en PA-film (polyamid). Mellem de to lag film er et klæbelag og et tryklag: Her er de to lag film adskilt med superkritisk kuldioxid og ultralyd. Resultatet viser, at PA-filmen var ren og klar til genanvendelse. Resterne af klæbelag og tryklag var fulgt med på PE-filmen, som derefter blev behandlet med plasmateknologien, hvor klæbemidlet blev fjernet fra PE-filmen.
Projektet er gennemført som et laboratorieforsøg med en række eksperimenter på bl.a. prøvestørrelser, overfladearealer og optimal ætsningshastighed.
Foruden de tekniske eksperimenter, er der gennemført en analyse af de økonomiske konsekvenser af at anvende plasmateknologi til genanvendelse af mælkekartoner. Det antages, at plasmateknologien sker på et forbehandlingsanlæg i sammenhæng med et større papiranlæg. Indtægterne til anlægget er dels et modtagegebyr på 350 kr. per ton brugte kartoner og salg af renset pap til ca. 900 kr./ton. Anlægget har en kapacitet på 1.340 ton brugte kartoner/år, og skønnes at have en investering på 7,7 mio. kr. Den økonomiske tilbagebetalingstid af anlægget er 29 år.