Ny guide til god miljøledelse inden for affaldssektoren
Den fælleseuropæiske EMAS-ordning (Eco-Management and Audit Schemes) eller på dansk, den såkaldte miljøledelsesordning, er en frivillig ordning, som virksomheder og organisationer kan vælge at følge og lade sig certificere under. Ordningen er altså ikke juridisk bindende, men en mulighed for, at virksomheder og organisationer kan vise omverdenen, at de kontinuerligt arbejder for en bedre miljø-performance.
EMAS-ordningen dækker mange forskellige typer af virksomheder og organisationer, men nu har EU-Kommissionen netop præsenteret en ny BEMPs (best environmental management practices) for affaldssektoren.
Konkret vejledning til bedre miljøledelse
Den nye BEMP henvender sig til både offentlige og private affaldsselskaber såvel som affaldsmyndigheder og beskriver best practice for følgende affaldsrelevante aktiviteter:
- Etablering af en strategi for affaldshåndtering
- Fremme af affaldsforebyggelse
- Fremme af genbrug af produkter samt forberedelse med henblik på genbrug af affald
- Forbedring af affaldsindsamling
- Affaldsbehandling med henblik på materialegenanvendelse
Dokumentet kommer dermed vidt omkring og sætter bl.a. fokus på producentansvarsordninger, pay-as-you-throw ordninger, oplysningskampagner og hjemmekompostering såvel som fælleskommunale samarbejder, lav-emissionskøretøjer og behandling af absorberende hygiejneprodukter.
I BEMP’en specificeres en lang række punkter som man som myndighed eller virksomhed bør overveje eller være opmærksom på i forhold til de ovennævnte kategorier. Dokumentet opstiller ydermere en lang række indikatorer for, hvordan man kan måle sin performance inden for forskellige områder samt en såkaldt ”benchmark of excellence” der indikerer, hvordan man kan gøre det ekstra godt.
Den nye BEMP tager udgangspunkt i håndtering af det kommunale affald (dvs. affald fra husholdningerne samt husholdningslignende affald fra øvrige kilder), bygge- og anlægsaffaldet samt affald fra sundhedssektoren.
Læs mere
Du kan finde selve beslutningen om den nye EMAS samt BEMP’en, der ligger som et bilag i forlængelse heraf her.