Klimaregnskaber favoriserer lineære forretningsmodeller

Ellen MacArthur Foundation fremhæver, at de nuværende metoder til beregning af drivhusgasudledninger begrænser virksomheder, der ønsker at implementere strategier som genbrug, reparation og genanvendelse.

Ifølge Fondens rapport fra 2021, Completing the Picture, kan kun 55 % af de globale drivhusgasemissioner reduceres gennem vedvarende energi. For at nå målene i Paris-aftalen kræves en grundlæggende gentænkning af, hvordan vi producerer, bruger og bortskaffer produkter og materialer.

Den globale standard for klimaregnskab, Greenhouse Gas Protocol, bruges bredt af virksomheder og regeringer. Men der tages ofte ikke højde for de positive klimaeffekter, der relaterer sig til cirkulære løsninger. Dette skaber et ufuldstændigt billede af, hvor store reduktioner cirkulære modeller rent faktisk kan bidrage med. For at fremme en mere balanceret tilgang arbejder Ellen MacArthur Foundation på at få integreret cirkulær økonomi i protokollen.

Ifølge fonden afskrækker den nuværende rapporteringsmetode virksomheder fra at vedtage cirkulære forretningsmodeller. Dette er problematisk, da en cirkulær økonomi ikke kun er afgørende for at reducere emissioner, men også for at tackle andre globale udfordringer som tab af biodiversitet, forurening og ressourceknaphed.

Drivhusgasprotokollen under revision
Greenhouse Gas Protocol, verdens mest anvendte ramme for emissionsregnskab, er under revision. Ellen MacArthur Foundation ønsker i den forfbindelse at sikre, at regnskabet for cirkulære aktiviteter bliver mere præcist og retfærdigt. For at opnå dette har fonden samarbejdet med virksomhederne i deres netværk for at identificere de nuværende udfordringer.

De nuværende metoder resulterer ofte i unøjagtige eller uretfærdige emissionsberegninger, der favoriserer lineære aktiviteter frem for cirkulære løsninger. Disse eksempler omfatter:

  • Emissioner fra de mange faser og værdikæder i cirkulære løsninger, såsom genbrug og reparation, afspejles ikke præcist.
  • Virksomheder, der gør produkter mere holdbare, bliver straffet med højere rapporterede emissioner i salgsåret, mens de langsigtede miljøfordele ikke fremhæves.
  • Produktionsudledninger tildeles kun den første bruger af produktet, hvilket ikke tilskynder til genbrug.

Investorer skal heller ikke rapportere Scope 3-emissioner fra porteføljeselskaber, selvom dette repræsenterer deres største klimapåvirkning. Det skaber ulighed og undervurderer gevinsterne ved cirkulære modeller.

Hvad er det næste?
Fondens arbejde afslører, at cirkulære løsninger kan reducere CO2-udledning samtidig med at beskytte naturressourcer, biodiversitet og vandkvalitet. For at styrke dette initiativ vil Ellen MacArthur Foundation i 2025 offentliggøre et detaljeret notat om de udfordringer og løsninger, der kræves for at forbedre emissionsregnskabet.

Fonden opfordrer alle brugere af emissionsdata til at støtte en opdatering af protokollen og sikre, at cirkulære økonomiløsninger får retfærdig og præcis behandling.

Læs mere

Her på fondens hjemmeside kan du læse om dette arbejde

Relaterede nyheder