MUDP satser på plast og tekstiler

Fokus er skiftet fra sortering til genvinding, og grundet ny organisering opprioriteres private samarbejder.

Af ”Evaluering af Miljøteknologisk Udviklings- og demonstrationsprogram”, som netop er fremsendt til Folketingets Miljø- og fødevareudvalg, fremgår det blandt meget andet, at indenfor temaet Cirkulær Økonomi har genanvendelse af plast og tekstiler været fokus i en årrække.
Det fremgår ligeledes, at der tidligere var fokus på at støtte tekniske løsninger til mekanisk affaldssortering, som nu anses for at være ”et modnet område”.

Derfor har MUDP i de senere år lagt større vægt på at yde støtte til fx oparbejdning og genvinding af affaldet samt anvendelse af de genvundne materialer i nye produkter. Der er også fokus på design af produkter med højt indhold af genanvendte materialer samt på tilbagetagning, levetidsforlængelse og affaldsminimering.

De undersøgte projektcases i evalueringen, som er foretaget af Implement, har jf. samme evaluering:
”Bidraget betydeligt til at fremme sortering, oparbejdning, genvinding og reel genanvendelse af plast- og tekstilmaterialer i produkter, der kan afsættes i Danmark og udlandet”. Det fremgår desuden, at: ”Projekterne har resulteret i udvikling af innovative teknologier, der styrker mulighederne for, at danske genvindingsvirksomheder får del i det voksende marked for genanvendelse af plast- og tekstilmaterialer. Det er samtidig med til at styrke Danmarks muligheder for at kunne leve op til de nationale målsætninger for cirkulær økonomi, der fordrer, at en stor andel (mere end halvdelen) af det danske plastemballage- og tekstilaffald reelt skal genanvendes efter 2025. De fleste af teknologierne har et erhvervspotentiale allerede under den nuværende regulering, men det vil blive styrket i takt med udmøntning af ny regulering i EU og Danmark, der skal fremme genanvendelse og af plast og tekstiler. Fx vil EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive fra 2025 give virksomheder med mere end 250 ansatte pligt til at rapportere klimaaftrykket fra deres fulde aktivitet, herunder også fra indkøbte materialer. Det vil medvirke til at øge virksomhedernes efterspørgsel efter genanvendte plast- og tekstilmaterialer, og lægge pres på underleverandørerne for at kunne levere dem.”

Den gennemførte lovændring i forhold til den fremtidige organisering på affaldsområdet (L153) betyder jf. evalueringen, at: ”Kommunale affaldsvirksomheder i Danmark nu og fremover afskæres fra at eje og drive affaldssorteringsanlæg. Den samtidige konkurrenceudsættelse af al affaldsbehandling med henblik på materialenyttiggørelse betyder også, at de kommunale selskaber ikke i samme grad som hidtil vil have incitament og mulighed for at engagere sig i teknologiudviklingsprojekter på området. Fremover må MUDP-projekter med fokus på øget genanvendelse af plast- og tekstilmaterialer derfor primært forventes at være samarbejdsprojekter mellem private virksomheder

…Reguleringen er overvejende bestemt af nye strategier, handlingsplaner og direktiver på EU-niveau. Derfor er der ikke noget betydeligt spillerum for, eller kendte eksempler på, at danske MUDP-projekter inden for området i sig selv bliver en driver for udvikling af ny regulering.

Du kan læse den fulde evaluering af MUDP i 2023 ved at trykke hér.

Relaterede nyheder