13. april 2021

MUDP-projekt skal bane vejen for mere plastgenanvendelse

I projektet har TI samlet et konsortium med Aage Vestergaard Larsen A/S, Schela Plast A/S og Nopa Nordic A/S – hvilket er synonymt med de 3 ben i plastforsyningskæden; plastoparbejderen, emballageproducenten og emballagebrugeren.

”Alt for meget plastaffald downcycles til produkter af lavere kvalitet end det oprindelige, og det dur ikke, hvis vi skal indfri ambitionerne om et cirkulært kredsløb for den husstandsindsamlede plast. Derfor skal vi blive gode til at bevare den oprindelige kvalitet af plasten, når den oparbejdes til efterfølgende genanvendelse”, fortæller projektleder Sofie Kastbjerg fra Teknologisk Institut.

I projektet ønsker partnerne at optimere den nuværende oparbejdningsteknologi, så det bliver muligt at reducere mængden af parfumestoffer og andre skadelige stoffer, hvilket fremgår af en pressemeddelelse fra Plastindustrien d.d.

Det vil bane vej for nye anvendelsesmuligheder, f.eks. hos Nopa Nordic, der efterspørger genanvendt emballage til deres rengørings- og plejeprodukter.

I projektet er der særligt fokus på at definere krav til plastmaterialernes kvalitet og renhed, så de er sikre at anvende til forskellige formål. Det er forudsætningen for, at det kan lade sig gøre at genanvende plasten netop til plastemballager til kosmetikprodukter og rengøringsmidler.

I løbet af projektet videreudvikles Aage Vestergaard Larsens nye oparbejdningsteknologi til at kunne oprense og omsmelte husstandsindsamlet plast af PE til højkvalitetsplast, der lever op til de produktspecifikke krav.

"Hvis vi skal sikre, at plasten genanvendes igen og igen, er det en forudsætning, at vi kan bibeholde materialerne i høj kvalitet. Med videreudviklingen af vores nye oparbejdningslinje til husstandsindsamlet plast forventer vi, at vi kan levere materialer baseret på husstandsindsamlet plast i en endnu bedre kvalitet", fortæller Franz Cuculiza, CEO hos Aage Vestergaard Larsen.

På baggrund af den oparbejdede plast skal der fremstilles nye emballager hos Schela Plast til Nopa Nordics produkter.

"Schela Plast har allerede stor erfaring med at producere i materialer baseret på husstandsindsamlet plast. Vi forventer, at 35% af vores volumen i år og 50% næste år vil være med genanvendt plast. I dag er det desværre nødvendigt at købe genanvendt plast i udlandet. Vi ser derfor frem til en cirkulær og bæredygtig forsyningsmulighed i Danmark", udtaler Morten Jeppesen, CEO for Schela Plast.

Projektet kører frem til 2023 og er støttet af Miljøstyrelsens Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).

Du kan læse mere om projektet ved at trykke hér.

Relaterede nyheder