CØ-handlingsplan i 2027 og diverse konkrete tiltag skal indfri danske delmål under Verdensmål 12
Marianne Bigum (SF) har via Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg spurgt Miljø- og ligestillingsminister Magnus Heunicke om følgende:
”Kan ministeren redegøre for, hvilke initiativer regeringen har igangsat eller vil igangsætte for at indfri de delmål under mål 12 på ministerens ressort, som regeringen i sin fremdriftsrapport for FN’s verdensmål 2022-2023 vurderer som ”ikke opfyldt” eller ”ikke opfyldt men godt placeret”?”
Hertil svarer ministeren:
”Verdensmål 12 handler om ansvarligt forbrug og produktion. I regeringens Fremdriftsrapport for FNs Verdensmål 2022-2023 blev delmål 12.2, 12.3 og 12.5 vurderet som ”ikke opfyldt”, mens 12.4 og 12.7 blev vurderet som ”ikke opfyldt men godt placeret”.
Delmål 12.2 handler om bæredygtig forvaltning og effektiv udnyttelse af naturressourcerne. Som det fremgår af regeringsgrundlaget, vil regeringen undersøge konsekvenserne af at opsætte et mål for CO2e-aftrykket for det danske forbrug. Der blev ultimo 2024 vedtaget ændringer af miljøbeskyttelsesloven mhp. et styrket affaldstilsyn (lov nr. 1684) og et udvidet producentansvar for emballage (lov nr. 1683). Disse tiltag vil bl.a. bidrage til øget genanvendelse. Delmål 12.2 understøttes ligeledes af initiativer inden for de resterende delmål under verdensmål 12.
Delmål 12.3 handler om at halvere den globale mængde af madaffald, inkl. madspild, per person fra husholdninger og detailhandel og reducere mængden af fødevaretab. Regeringen har i 2024 lanceret Danmarks første madspildsstrategi med 15 initiativer fordelt på fire arbejdsspor: 1) aktørinddragelse og fokus på regelforenkling, 2) mere viden om virkemidler, effekter og reduktionsmønstre, 3) oplysning og adgang til værktøjer og 4) internationalt engagement.
Delmål 12.4 handler om at håndtere kemikalier og affald forsvarligt. Danmark har underskrevet de relevante internationale aftaler. Den nylige vedtagelse af det styrkede affaldstilsyn vil bidrage til, at affald – herunder bl.a. farligt affald – i højere grad håndteres efter reglerne.
Delmål 12.5 handler om at reducere affaldsmængden betydeligt. Udover de initiativer, der fremgår ifm. delmål 12.3 og 12.7, vil regeringen, jf. regeringsgrundlaget, tage initiativ til en råstofplan og gennemføre en plasthandlingsplan. Med Aftale om Finanslov 2025 er der desuden afsat midler til et partnerskab for takeaway-emballage og en national handlingsplan for tekstiler, der begge kan bidrage til at reducere affaldsmængden.
Delmål 12.7 handler om at promovere bæredygtighed i offentlige indkøb. Jf. regeringsgrundlaget vil regeringen nedbringe klimaaftrykket på de offentlige indkøb, herunder også indkøb af transport og opførelse af offentlige bygninger.”
CØ-handlingsplan senest i 2027
Slutteligt beretter ministeren i sit svar, at:
”Regeringen er derudover i overensstemmelse med affaldsrammedirektivets krav i gang med at forberede en ny handlingsplan for cirkulær økonomi, der skal i høring i 2026 og træde i kraft senest i juli 2027. Den vil bidrage til alle ovenstående delmål under verdensmål 12.”
Du kan læse Marianne Bigums spørgsmål og Miljø- og ligestillingsministerens svar i sin helhed ved at trykke hér.