Miljø- og fødevareministeren vil undersøge mulighederne for genanvendelse af asbestfrie eternittagplader
Eternittagplader kan indeholde sundhedsskadeligt asbest, og asbestholdige tagplader må ikke genanvendes. Ikke alle eternittagplader indeholder asbest, men da det ikke visuelt kan afgøres, om pladerne indeholder asbest eller ej, bliver ikke-asbestholdige eternitplader af forsigtighedshensyn ofte deponeret sammen med de asbestholdige plader. Der deponeres årligt godt 100.000 tons affald i Danmark, der er klassificeret som asbestholdigt, og heraf formentlig en ukendt mængde asbestfri plader.
I henvendelsen til ministeren skriver AFLD, at borgere og virksomheder har svært ved at forstå, at et nyere eternittag uden asbest skal behandles med samme forsigtighed som et asbesttag. AFLD oplever, at et stadigt stigende antal tagplader nedtages og ”langtidsopbevares” ved primært landejendomme, hvilket formentlig også kan henføres til de betydelige omkostninger, der er forbundet med deponering af eternittagplader.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har derfor bedt Miljøstyrelsen i samarbejde med kommunerne og tagpladeproducenterne at undersøge, om det er muligt at identificere og genanvende de asbestfri eternittagplader. Det indgår i undersøgelsen, at eternittagplader uden asbest kan indeholde andre typer af fibre indeholdende stoffer, som kan være miljø-og/eller sundhedsskadelige.
Det er i dag muligt at ansøge kommunen om en tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens §19 til at materialenyttiggøre knuste asbestfrie eternittagplader i f.eks. køreveje som erstatning for naturlige råstoffer.
Undersøgelsen forventes færdig medio 2018, og kan ifølge ministeren eventuelt munde ud i en ny vejledning for hele landet.