Materialepas for genbrugte byggevarer
28. oktober 2024

Materialepas for genbrugte byggevarer

Første version kan nu tages i brug og vil blive tilpasset efterhånden, som der er flere erfaringer med at bruge det

Teknologisk Institut, Molio, Circue og ConTechLab har sammen udviklet et materialepas for genbrugte byggevarer, der skal bidrage til en større udbredelse af genbrugsmaterialer i byggeriet. Projektet er støttet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Materialepasset er en digital deklaration, der samler alle relevante oplysninger om en genbrugt byggevare i ét dokument. Det indeholder objektive data om materialets sammensætning, certificeringer, egenskaber, dimensioner, tilstand og eventuel forurening.

Det skal give bygherrer, rådgivere og entreprenører mulighed for at vurdere byggevarens egnethed til en given anvendelse og dokumentere overholdelse af bygningsreglementet. Hensigten er, at usikkerheden erstattes af vished om byggevarens oprindelse, kvalitet og egnethed til formålet. Målet har derfor været at udvikle et materialepas, der er bredt funderet og accepteret i byggebranchen.

Materialepasset kan benyttes for byggevarer, der skal øremærkes til genbrug i eksisterende bygninger, byggevarer, der er fremkommet ved nedrivning, samt byggevarer, der er sat på lager til genbrug.

Det er første version af materialepasset og det forventes at ville blive tilpasset og udbygget efterhånden som der kommer flere erfaringer med at bruge det. Det er også en frivillig ordning og der er – endnu ikke - ikke krav om, at oplysningerne skal verificeres (af en tredje part).

Oplysninger i materialepasset:

  • Ejer
  • Byggevarebeskrivelse
  • Produktinformation
  • Certificeringer, godkendelser og deklarationer: mulighed for at oplyse om gennemførte test af væsentlige egenskaber og resultater ved at informere om typen af dokumentation
  • Øvrige væsentlige egenskaber: indtil videre er brandmodstandsevne og reaktion til brand defineret som faste værdier
  • Dimensioner og geometri
  • Tilstand: redegør for eventuelle skader på byggevaren konstateret ved visuel kontrol
  • Forurening – indhold og afgasning: beskriver bl.a. indhold af kemiske stoffer i overfladen af byggevaren (fx malingslag) og frigivelse/afgasning af kemiske stoffer.
  • Miljø- og ressourcepotentiale eller bæredygtig udnyttelse af naturressourcer: oplysninger om bl.a. tilbagetagningsordninger og om der er mulighed for at adskille enkeltdele.
  • Historik

Information om nedtagning og håndtering af byggevaren er ikke en del af materialepasset, men kan være relevant og nyttig viden, der med fordel kan samles via fx en platform til salg af genbrugsbyggevarer.

Materialepasset er forberedt til at understøtte digital udveksling af egenskabsdata via en fælles dataordbog. På sigt kan materialepasset integreres i digitale platforme (som GreenDozer, Milva, UpcyclingForum, Circue m.fl.), så informationerne følger byggevarerne fra nedrivning til genbrug i nyt byggeri. Dermed øges sporbarheden og tilliden til de genbrugte byggevarer markant.

På kort sigt anbefaler projektgruppen

  • at materialepasset afprøves i en række konkrete cases og hos forskellige typer af aktører
  • at materialepasset tilpasses ud fra erfaringer fra afprøvninger og udpegede behov for fx nye egenskaber og nye testmetoder og -paradigmer for genbrugte byggevarer
  • at videreudvikle den digitale infrastruktur, så data kan udveksles gnidningsfrit mellem digitale systemer
  • at få konkretiseret og tydeliggjort værdien af materialepasset for de forskellige aktører i byggeriet og herved understøtte efterspørgslen af genbrugte byggevarer.

Læs mere
Se branchens anbefalinger til implementering af materialepasset, vejledninger, dataordbog, dataformat (JSON-fil) indeholdende materialepas med eksempel data her: Teknologisk Institut, Materialepas for genbrugte byggematerialer

Relaterede nyheder