Kommunale affaldsgebyrer – hvordan sikres gennemsigtighed, ensartet og omkostningsægthed?
21. januar 2025

Kommunale affaldsgebyrer – hvordan sikres gennemsigtighed, ensartet og omkostningsægthed?

Der er behov for større gennemsigtighed i den kommunale praksis for beregning af affaldsgebyrer, hvis der skal sikres et effektivt økonomisk tilsyn med sektorens aktiviteter til fordel for forbrugerne. Det vurderer Forsyningstilsynet på baggrund af en rapport, som er offentliggjort i dag.

“Regnskabsreglerne og metoderne for beregning af kommunale affaldsgebyrer er i dag for uklare eller mangelfulde til at sikre et effektivt økonomisk tilsyn på området.” Det er baggrunden for en række anbefalinger, som Forsyningstilsynet har offentliggjort i dag.

”Vi anbefaler en række konkrete ændringer i reglerne for kommunernes regnskabsførelse og fastlæggelse af gebyrer, som vi vurderer er nødvendige for at sikre tilstrækkelig gennemsigtighed på tværs af de mange forskellige kommunale ordninger for afhentning og håndtering af affald,” siger Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt i nyheden, der i dag er offentliggjort på Forsyningstilsynets hjemmeside.

Med offentliggørelsen af anbefalingerne afslutter Forsyningstilsynet anden og sidste del af projektet ”Kommunale affaldsgebyrer – Hvordan sikres gennemsigtighed, ensartet og omkostningsægthed”, som Forsyningstilsynet har udarbejdet i samarbejde med revisionsfirmaet BDO og advokatfirmaet Bech-Bruun.

Af nyheden fremgår det, at: “Projektet udspringer af den politiske aftale ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi fra juni 2020”, der bl.a. sigter mod at fremme affaldssortering og genanvendelse med henblik på at opnå en positiv klimaeffekt. Aftalen var bl.a. grundlag for en strømlining af den kommunale affaldssortering i forbindelse med indførelse af indsamling af 10 affaldsfraktioner ved husstande. Forventningen var, at den øgede sortering ville medføre en stigning i affaldsgebyrerne. Det blev derfor aftalt, at der samtidig skulle ske omkostningsreduktioner, der som minimum udligner den samlede stigning i affaldsgebyret, således at borgerne generelt ikke vil opleve stigninger i gebyret.”

Det fremgår endvidere, at: "Den politiske aftale bestemte herudover, at der skulle etableres et skærpet økonomisk tilsyn med henblik på at sikre gennemsigtighed i affaldssektoren, samt at tilsynet skulle placeres hos Forsyningstilsynet. Det blev siden i en opfølgende aftale fra august 2022 bestemt, at kommunernes affaldsgebyrer skal offentliggøres og sammenstilles på et sammenligneligt grundlag, så der skabes gennemsigtighed på tværs af landet samt, at Forsyningstilsynet ifølge aftalen bl.a. skal fastsætte regler for opkrævning af gebyrer af den kommunale affaldshåndtering, der sikrer transparens og omkostningsægte priser for borgerne. Disse dele af aftalen blev siden delvist udmøntet gennem ændringer af lov om miljøbeskyttelse og lov om Forsyningstilsynet. Her fik Forsyningstilsynet til opgave at igangsætte et arbejde, der skal sikre øget transparens og ensartethed i de kommunale affaldsgebyrer, hvilket blev vurderet at være en forudsætning for etableringen af et effektivt økonomisk tilsyn på affaldsområdet.

Forsyningstilsynet offentliggjorde i juni 2024 en monitoreringsrapport, som viste en markant stigning i de kommunale affaldsgebyrer i perioden fra 2019 til 2023. Ifølge rapporten steg affaldsgebyrerne inden for kategorien ”etageboliger” i gennemsnit fra 1.909 kr. til 2.788 kr., hvilket svarede til 46 pct. Inden for kategorien ”havehuse” var der tale om en stigning fra 2.697 kr. til 3.686 kr., svarende til 37 pct."

Læs mere og find den nye rapport her

Find Forsyningstilsynets monitoreringsrapport her

Relaterede nyheder