Kommissionen anbefaler 90 % reduktion af drivhusgasser som 2040-mål
EU-rådet og Europa-Parlamentets opnåede den 20. februar en foreløbig politisk aftale om en Forordning om fastlæggelse af en EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse. Aftale forventes at blive formelt godkendt af Rådet og Parlamentet i dette forår.
Den vil dække følgende aktiviteter inden for kulstoffjernelse og emissionsreduktion og sondrer mellem fire tilsvarende typer enheder:
- permanent kulstoffjernelse (lagring af atmosfærisk eller biogent kulstof i flere århundreder)
- midlertidig kulstoflagring i langtidsholdbare produkter (såsom træbaserede byggevarer) af en varighed på mindst 35 år, som kan overvåges på stedet i hele overvågningsperioden
- midlertidig kulstoflagring fra kulstofbindende dyrkning (f.eks. genopretning af skove og jord, forvaltning af vådområder, havgræsenge)
- jordemissionsreduktion (fra kulstofbindende dyrkning), der omfatter reduktion af kulstof og dinitrogenoxid fra jordbundsforvaltning, og aktiviteter, der generelt skal reducere jorders kulstofemissioner eller øge kulstoffjernelsen fra biologisk materiale (eksempler på aktiviteter er forvaltning af vådområder, ingen jordbearbejdnings- og dækafgrødemetoder, mindsket brug af gødningsstoffer kombineret med jordbundsforvaltningsmetoder osv.).
Sammenholdt med Kommissionens oprindelige forslag betyder dette en udvidelse af forordningens anvendelsesområde til at omfatte jordemissionsreduktion. Aktiviteter i form af midlertidig kulstoflagring fra aktiviteter inden for kulstoffjernelse og jord emissionsreduktion skal vare mindst fem år for at blive certificeret og må ikke føre til erhvervelse af jord til spekulationsformål, der påvirker landbosamfundene negativt.
Kulstoffjernelsesaktiviteter skal opfylde fire overordnede kriterier for at blive certificeret: kvantificering, additionalitet, langtidslagring og bæredygtighed. På grundlag af disse kriterier vil Kommissionen bistået af en ekspertgruppe udvikle målrettede certificeringsmetoder for forskellige typer kulstoffjernelsesaktiviteter med henblik på at sikre en korrekt, harmoniseret og omkostningseffektiv gennemførelse af kriterierne for kulstoffjernelse.
Der fremgår af trialog-aftalen, at en aktivitet inden for kulstofbindende dyrkning altid skal skabe mindst en sidegevinst for biodiversiteten (herunder jordbundssundhed og undgåelse af jordforringelse) og der kan gives mulighed for synergier mellem den fælles landbrugspolitiks markidentifikationssystem og de oplysninger, der genereres af certificeringsprocessen inden for denne ramme.
Senest i 2026 skal Kommissionen udarbejde en rapport om gennemførligheden af certificeringsaktiviteter, der fører til reduktion af andre emissioner end dem, der vedrører jorder (kulstof og dinitrogenoxid). Rapporten vil blive baseret på en pilotcertificeringsmetode for aktiviteter, der reducerer landbrugets emissioner fra tarmgæring og forvaltning af husdyrgødning.
Kommisssionen anbefaler 90 % CO2e-reduktion i 2040
Kommissionen offentliggjorde den 6. februar en meddelelse, hvor de argumenterer for et mål på 90 % CO2e-reduktion i forhold til 1990. Af den medfølgende pressemeddelelse fremgår det bl.a., at
- den grønne pagt nu skal blive en industriel dekarboniseringsaftale
- der skal være en åben dialog med alle interessenter
- den næste kommission skal fremsætte lovgivningsforslag med målet
- transportsektoren forventes dekarboniseret gennem en kombination af teknologisk løsninger og CO2-prissætning
- for at nå målet kræves anvendelse af teknologier til CO2-opsamling
Den danske regering har udtalt, at den vil støtte et bindende EU-mål på 90 % CO2e-reduktion i 2024.
Links
Find EU-Rådets pressemeddelelse fra den 20. februar 2024 om den nye ”Forordning om fastlæggelse af en EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse” her og se evt. Dakofa’s omtale af kommissionen oprindelige forslag til en forordning her.
Find EU-Kommissionen pressemeddelelse mv. fra den 6. februar 2024 om deres anbefalede emissionsmål for 2040 her.