Klimarådet udgiver jubilæumsskrift

I anledning af Klimarådets 10-års jubilæum har Rådet udgivet en 255 sider lang antologi, som "belyser vores klimapolitik i en tid karakteriseret af forbundne kriser, der udgør the circle of wicked risks: klimakrisen, innovationskrisen, sikkerhedskrisen og informationskrisen."

Af indledningen fremgår det, at:

“Verden, som vi kender den, står over for flere presserende udfordringer, der hænger sammen og kalder på ansvarlig ledelse. Klimakrisen er blot én af dem. Foruden klimakrisen står vi blandt andet over for en biodiversitetskrise, en sikkerhedskrise, der bunder i geopolitiske udfordringer, og en europæisk innovationskrise – ofte omtalt som et technology gap. Endelig er der en mis - og disinformationskrise, der undergraver vores evne til at træffe informerede beslutninger. Disse kriser udgør i kombination en kompleks virkelighed, som i en nylig rapport fra Navigating 360 benævnes the circle of wicked risks. Denne antologi, Planeten og Danmark: Dansk klimapolitik i en global kontekst, udforsker, hvordan disse dagsordener påvirker og former klimapolitikken i verden, EU og Danmark.”

Desuden fastslås det, at:

"I takt med at vi navigerer i de komplekse udfordringer, som klimakrisen præsenterer, bliver det stadig mere klart, at vi ikke kan adskille klimaforandringer fra de øvrige påvirkninger, menneskeheden har på planeten. Som Katherine Richardson påpeger i sit bidrag "Klimarådgivning anno 2025 kræver planetære perspektiver", har forventningerne til klimarådgivning ændret sig markant i løbet af de seneste 10 år. Der er en voksende erkendelse af, at Jorden fungerer som et komplekst system, hvor interaktionerne mellem de forskellige delkomponenter – fra atmosfæren til havene og biodiversiteten – skal tages i betragtning, når vi udvikler klimapolitikker. Denne mere systemiske tilgang udfordrer den traditionelt sektorbaserede tilgang til politikudvikling og opfordrer til en integrativ forvaltning af vores klimapåvirkninger."

Klimarådet blev etableret i 2015 og består af:
• Peter Møllgaard (forperson), rektor på Copenhagen Business School
• Bente Halkier (næstforperson), professor i sociologi ved Københavns Universitet
• Bo Jellesmark Thorsen (næstforperson), dekan for det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet og professor i anvendt økonomi ved Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet
• Brita Bye, seniorforsker i det norske Statistisk Sentralbyrå
• Per Heiselberg, professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet
• Marie Trydeman Knudsen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet
• Marie Münster, professor i energisystemanalyse ved Danmarks Tekniske Universitet
• Marit-Solveig Seidenkrantz, professor og institutleder ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet
• Christina D. Tvarnø, professor ved CBS Law på Copenhagen Business School


Du kan læse “Planeten og Danmark - Dansk klimapolitik i en global kontekst” i sin helhed ved at trykke hér.

 

Relaterede nyheder