KL samlede op på 4 års kommunepulje-projekter

KL har netop gennemført en konference, som gav et udvalgt overblik over de ca. 100 projekter og læringen mod opfyldelse af Ressourcestrategiens 50 % målsætning for genanvendelse.

I samarbejde med Ressourceteamet fra Miljøstyrelsen har KL gennem de sidste 4 år været en aktiv medspiller sammen med en masse kommuner og andre projektpartnere, når der skulle skaffes viden og erfaring om vejen imod opfyldelse af ressourcestrategiens målsætning på 50 % genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2022. Det er i høj grad sket gennem kommunepuljens støtte til kommunale affaldsprojekter, som var de primære omdrejningspunkter på konferencen den 28. november 2017. Formiddagen bød på opsamlinger fra guider og rapporter, ekspertoplæg fra forskellige aktører og diskussion. Eftermiddagen bød på tema-sessioner med fokus på forskellige projekter og dertilhørende erfaringer fra diverse kommuner.

Kommunikation, smarte løsninger og ensretning
Mathias Vang Vestergaard, KL fremlagde hovedbudskaberne fra opsamlingen af de mange projekters konklusioner og anbefalinger. Budskaberne var fordelt på 6 hovedtemaer:

  1. Undervisning, nudging og grafisk kommunikation
  2. Haveboliger
  3. Genbrugspladser
  4. Etageboliger
  5. Sommerhusområder
  6. Fokus på værdikæden, afsætning og teknologier

En af hovedanbefalingerne til udmøntning af de nye affaldsplaner var, at "Kommunikation er din nye bedste ven". Dette gør sig gældende både for online tilstedeværelse, grafisk materiale, adfærdsændrende anvisninger samt dialogmæssige og borgerinddragende aspekter. De sidstnævnte blev påpeget som de mest effektive i forhold til at ændre borgernes adfærd mod bedre sortering. En anbefaling var derfor, at en anerkendelse og opprioritering af kommunikationsindsatsen er essentiel - og effektiv.

Derudover påpegede Mathias Vang Vestergaard, at smarte løsninger, som kan skabe større og bedre affaldsdatagrundlag hos kommunerne, er behjælpelige - både i forhold til generel optimering af processerne, men også i forhold til genanvendelsen. Smart indsamlede data skaber basis for digitale redskaber, som kan hjælpe kommunen med at placere og anvende ressourcer netop der, hvor der er mest brug for dem.

Ensartede løsninger, sorteringskriterier og afsætningsmuligheder
Dette var temaet for en af konferencens 6 temasessioner. Her påpegede Anders Christiansen, KL, at der var interesse for at se nærmere på ensretning for at fremme genanvendelsen. I så fald var det ønskværdigt at inddrage hele værdikæden, også behandlingsledet, for at få mest muligt ud af ensretningen. Derudover slog Anders Christiansen fast, at kommunerne i høj grad sammensætter indsamlingsordninger efter kravene i affaldsbekendtgørelsen (m.a.o. ensretning finder også sted gennem lovreguleringen). Det fælles piktogramsystem udarbejdet af KL og Dansk Affaldsforening m.fl. blev også fremhævet som et godt udgangspunkt for ensartning af løsningerne. Et partnerskab ville kunne bygge videre på piktogramsystemet gennem vejledning og sorteringskriterier, som så også bør bredes ud til erhvervslivet og det offentlige rum.

Efter opsamling på ressourcestrategien - Hvad kan vi forvente af fremtiden?
Alan Sørensen, Miljøstyrelsen påpegede i sit oplæg, at fremtiden indenfor affalds- og ressourceområdet på mange måder stadigvæk er en smule uvis, fordi der mangler afklaring indenfor diverse politiske områder. Heriblandt kan nævnes EU's CØ-pakke med affaldsdirektivet mv., en dansk plaststrategi, kemikaliehandlingsplanen, forskningsstrategien samt endelig den politiske afklaring vedrørende anvendelse af anbefalingerne fra regeringens Advisory Board. Disse elementer bør være på plads for bedst at kunne udforme den nye affaldsplan 2019-2024. Alan Sørensen slog dog fast, at vi ser ud til at nå den nationale målsætning fra ressourcestrategien med 50 % genanvendelse, idet beregningerne viser opnåelse af en genanvendelsesprocent på 49 % i 2022.

Trykt udgave af KLs guide til viden fra Ressourcestrategiens kommunepulje-projekter
Alle deltagerne til konferencen fik en trykt udgave af KL's 'Guide til viden fra Resourcestragien. Resultater og anbefalinger fra projekter mellem 2014-2017'. Guidens intention er at konkludere på tværs af de 100 kommunepuljeprojekter (inddelt i de føromtalte 6 temaer) og har links til alle publicerede projektrapporter. Guiden vil blive offentliggjort elektronisk gennem omtale på genanvend.mst.dk medio december 2017 (DAKOFA vil i den forbindelse skrive en uddybende nyhed med link til guiden).

Relaterede nyheder