Hvilke produkter skal prioriteres under EU's nye Ecodesign-forordning?

Dette har Joint Research Centre (JRC) vurderet i en netop offentliggjort rapport. JRC har analyseret og prioriteret produkter til den første ESPR-arbejdsplan, der vedtages i 2025.

Ecodesign-forordningen (ESPR) blev, som bekendt, vedtaget i juli 2024. Produktkategorierne omfatter produktgrupper som tekstiler, møbler, dæk og elektronik, hvor bedre design kan reducere miljøpåvirkningen væsentligt.

Ud af en oprindelig gruppe på 33 produktkategorier udpeger JRC-rapporten 18 kategorier, herunder både slutprodukter og materialer der, der indeholder et stort potentiale for at reducere miljøpåvirkningen og styrke EU’s strategiske autonomi.

Af slutprodukter peges der på følgende (11):

- Tekstiler og fodtøj
- Møbler
- Dæk
- Madrasser
- Vaskemidler
- Maling og lak
- Smøremidler
- Kosmetik
- Legetøj
- Fiskeredskaber
- Hygiejneprodukter

Af materialer til produkter peges der på følgende (7):

- Jern og stål
- Kemikalier
- Ikke-jernholdige metaller
- Aluminium
- Plastik og polymerer
- Papirmasse og papir
- Glas.

Ud over JRC's udpegning af de 18 produktkategorier indgå i overvejelserne til udarbejdelsen af den første ESPR-arbejdsplan (planen forventes at blive offentliggjort i første halvdel af 2025).

JRC har i forbindelse med analysen vurderet ti miljøkategorier, herunder vand, luft, biodiversitet og jordpåvirkninger samt energiforbrug gennem produktets livscyklus, affaldshåndtering, klimaforandringer, menneskelig toksicitet, materialeeffektivitet og produktets levetid. Produkterne er blevet evalueret efter både deres påvirkninger og potentialet for at reducere disse.

Produktgrupperne er yderligere vurderet ud fra politisk dækning, økonomisk relevans og reguleringsomkostninger. Samtidig blev produkternes potentiale til at styrke EU’s strategiske autonomi og fremme cirkularitet undersøgt.

Resultaterne blev holdt op imod "Consumption Footprint"-modellen og planetære grænser, hvilket viste, at de prioriterede produkter har væsentlige miljøpåvirkninger og kan reducere presset på planetens ressourcer.

Læs mere her:
Du kan læse rapporten her

Du finder selve forordningen her

Relaterede nyheder