16. september 2020

Hvad er de næste skridt for dansk bioraffinering?

En ny rapport ”De næste skridt for dansk bioraffinering” fra Partnerskabet for Bæredygtig Bioraffinering kortlægger den danske bioraffineringssektor - herunder de danske nuværende og kommende aktører indenfor området. Målgruppen for rapporten er danske beslutningstagere.

Rapporten, der blandt andet er basseret på interviews med virksomheder, tegner et billede af de største muligheder og barrierer indenfor udvikling af dansk bæredygtig bioøkonomi, og kommer ligeledes med en række anbefalinger til de politiske beslutningstagere.

Rapporten indledes med fire sammenfattende budskaber. Budskab nr. 2 i rapporten er, at Der er brug for en politisk vedtaget langsigtet strategi for bæredygtig bioraffinering og bioøkonomi, som fx indeholder etablering af 3-5 større demoanlæg som også fremmer beskæftigelsen særligt i landdistrikt områder (bla. dokumenteret af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for 3F).

Strategien skal omfatte politiske krav, der drejer markedet væk fra det fossile og i retning af det bæredygtige og bioøkonomiske. Det kan ske ved:

  • Politisk fastsat reduktionskrav på proteinimport (fx 30% reduktion i 2035)
  • Iblandingskrav i plast fx. At en vis mængde af emballage skal være biobaseret for at fremme anvendelse af biobaserede reststrømme
  • Udfasningskrav på fossilt baseret vaskepulver, tekstil og ammoniak (til kunst-gødning)
  • Udnyttelseskrav på biomassestrømme og dermed sikre bevarelse det som naturen allerede har skabt af molekyler og strukturer, når disse kan anvendes
  • Udnyttelseskrav af urene (f.eks. ikke foder og fødevareegnede) biobaserede ressourcestrømmen eks. slam og sygehusaffald gennem eks. biogas/pyrolyse/HTL m.v.
  • Krav om grønne offentlige indkøb
  • Blokeringer for at lede organisk husholdningsaffald til biogasanlæg på renseanlæg fjernes

Rapporten er struktureret i 2 dele:

  • Forståelse af bioraffinering
  • Barrierer og anbefalinger

Indledningsvis diskuteres forståelsen af ordet bioraffinering blandt de adspurgte interviewpersoner for at klarlægge, hvad bioraffinering bestemt er, hvad det måske er og hvad det ikke er, samt hvorvidt de virksomheder, som laver bioraffinering, ser sig som en sektor.

Dernæst behandles de forskellige barrierer som kan opdeles i følgende temaer:

  1. Politiske forhold og offentlig støtte
  2. Lovgivningsmæssige forhold
  3. Tekniske og procesmæssige forhold
  4. Nye værdikæder
  5. Samarbejde (Vidensdeling og knowhow)

Baggrundsviden:
Du kan finde og læse hele rapporten her på Dansk Miljøteknologis hjemmeside.

Relaterede nyheder