Høring om PFAS: Bekendtgørelse om forbud mod import og salg af beklædning, fodtøj og imprægneringsmidler, der indeholder PFAS
Af høringsbrevet fremgår det, at bekendtgørelsen skal bidrage til forpligtelserne i regeringsgrundlaget om, at ”Regeringen vil arbejde for et forbud mod PFAS-stoffer på EU-plan og tage initiativer til begrænsning af brugen i Danmark, ligesom regeringen vil sikre mindre brug af farlige kemikalier, herunder i forbrugsvarer.” Danmark står sammen med fire lande bag et forslag om et forbud mod PFAS i EU. Det nationale forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler vil derfor gælde, indtil det forventede EU-forbud træder i kraft
Import- og salgsforbud
Der lægges op til et forbud, gældende fra 1. juli 2026, mod at importere og sælge beklædning, fodtøj og imprægneringsmidler til beklædning og sko, hvor disse forbrugervarer indeholder PFAS i koncentrationer, som må formodes at skyldes en tilsigtet brug af PFAS.
Omfang
Forbuddet gælder import og salg til forbrugere, og herunder også forbrugeres egen import f.eks. ved handel på nettet. Produktion og eksport vil være undtaget. Genbrug og genanvendelse er ligeledes undtaget, da det ikke vil være muligt at sikre, at tøj, tekstiler og fibre, importeret og solgt før forbuddet, ikke indeholder PFAS i genanvendelsessituationen. Endelig undtages medicinsk udstyr, som defineret i artikel 2, stk. 1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2017/745 af 5. april 2017 om medicinsk udstyr.
Produktkategorier
Produktkategorierne er udvalgt ud fra Miljøministeriets kendskab til, at disse forbrugerkategorier medfører den største udledning af PFAS, og dermed vil et forbud heraf medføre den største miljøeffekt. Miljøministeriet har samtidig også lagt vægt på, at det kan forventes, at der findes alternativer på markedet til forbrugeranvendelserne.
Undtagelser
For professionel beklædning, sikkerhedstøj m.m. forventes ikke, at der er alternativer på markedet tilstrækkelig hurtigt. De er således undtaget. Ligeledes er andre tekstiler som fx boligtekstiler, gardiner, tekstiler i barnevogne og tilbehør ikke omfattet, da man ikke har samme viden om tilgængeligheden af alternativer, omkostninger m.m., og da forbruget af tekstil til tøj er væsentligt større og derfor vigtigere at regulere i forhold til at begrænse den samlede mængde PFAS.
Andre produktkategorier, der vil være undtaget import- og salgsforbud er personlige værnemidler (PPE), beregnet til at beskytte brugere mod risici som specificeret i forordning (EU) 2016/425, bilag I, risikokategori III (a) og (c), imprægneringsmidler til genimprægnering af genstande, medicinsk udstyr og transitgods.
Undtaget fra bekendtgørelsen er PFAS i beklædning, fodtøj og imprægneringsmidler, som allerede i dag er reguleret af enten Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006/EF af 18. december 2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger af kemikalier (REACH), eller Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1021 af 20. juni 2019 om persistente organiske miljøgifte (omarbejdning) med senere ændringer.
Der indføres en undtagelsesbestemmelse til forbuddet mod at importere og sælge beklædning, fodtøj og imprægneringsmidler til beklædning og fodtøj til forbrugere, hvis importøren eller forhandleren kan dokumentere, at fluor kommer fra et stof, der ikke er PFAS.
Grænseværdi
Der lægges op til, at grænseværdien fastsættes, så forbuddet rammer beklædning, sko og imprægneringsmidler til beklædning og sko til forbrugere, hvor man bevidst har brugt PFAS. På den måde forventes det, at utilsigtede forureninger fra produktionsprocesser ikke fører til en overskridelse af grænseværdierne.
Der foreslås grænseværdier for beklædning og fodtøj til forbrugere, hvor hver artikel, der indgår i beklædningen eller fodtøjet, ikke må indeholde mere end 10 mg/kg for summen af PFAS uden PFAS-polymerer eller totalt 50 mg F/kg. Der foreslås samme grænseværdier for imprægneringsmidler til beklædning og fodtøj til forbrugere.
Overgangsperiode
Af hensyn til erhvervets produktionskæder fra design, bestilling, produktion og distribution, indsættes en overgangsordning på ét år fra bekendtgørelsens ikrafttræden, således vil forbuddet vil gælde fra den 1. juli 2026. Salg af lagre med beklædning, sko og imprægneringsmidler er tilladt indtil 1. januar 2027 for at tilgodese tømning af virksomheders lagervarer.
Det fremgår ligeledes, at Miljøstyrelsen i ganske særlige tilfælde kan træffe afgørelse om undtagelse fra forbuddet og kan i den forbindelse stille vilkår for tilladelsen – disse afgørelser kan ikke påklages.
Læs mere her
Du kan læse hele høringsbrevet og forslaget til bekendtgørelsen her på høringsportalen.