Høring om bekendtgørelse om udvidet producentansvar for visse engangsplastprodukter
24. april 2024

Høring om bekendtgørelse om udvidet producentansvar for visse engangsplastprodukter

Frist for høringssvar er den 27. maj 2024. Der er online-høringsmøde den 16. maj kl. 10 - 11. Producenter, der markedsfører engangsplastprodukter, skal indberette data første gang i perioden den 1-10. april 2025.

Bekendtgørelsen udvider anvendelsesområdet for den gældende bekendtgørelse om udvidet producentansvar for filtre til tobaksvarer (BEK nr 1113 af 17/08/2023), der er engangsplastprodukter. Dermed inkluderes følgende 7 engangsplastprodukter, jf. engangsplastdirektivet:

  1. Fødevarebeholdere
  2. Indpakningsposer og -folier
  3. Drikkevarebeholdere
  4. Drikkebægre
  5. Letvægtsbæreposer
  6. Vådservietter
  7. Balloner

Producentansvarsordningen er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i engangsplastdirektivet (fra 2019) og de generelle minimumskrav til udvidede producentansvarsordninger i artikel 8 og 8 a i affaldsdirektivet (direktiv 2018/851/EU). Disse minimumskrav har til hensigt at sikre effektiv administration, gennemsigtighed i ordningen, bidrage til at nedbringe administrative omkostninger, samt sikre lige konkurrencevilkår, herunder for store og små producenter.

Miljøstyrelsens gebyrordning
Producentansvaret udmøntes som en gebyrpligt, hvor producenter af de pågældende engangsplastprodukter skal betale et gebyr pr. produktkategori hvert kvartal, baseret på den mængde, der er markedsført i Danmark i det pågældende kvartal. Gebyrsatser offentliggøres på Miljøstyrelsens hjemmeside, og skal betales til Miljøstyrelsen. Gebyret pr. produktkategori dækker omkostninger til:

  1. Den kommunale og statslige oprydning af henkastet affald
  2. Den kommunale og statslige indsamling af affald, der er kasseret i offentlige indsamlingssystemer
  3. Miljøstyrelsens oplysningstiltag mod borgere med henblik på at reducere henkastet affald
  4. Indsamling og rapportering af data.

Gebyrsatser fastsættes på baggrund af opgørelse over danske kommuners og statslige myndigheders udgifter til renhold af de omfattede engangsplastprodukter. Det er en analyse, der er foretaget for Miljøstyrelsen af Econet og Hold Danmark Rent. Gebyrsatserne vil løbende blive reguleret af Miljøstyrelsens på baggrund af opgørelser over statens og kommunernes udgifter til renhold, som gennemføres hvert 3. år.

Der er på nuværende tidspunkt ikke hjemmel til at gebyrfinansiere Miljøstyrelsens omkostninger til administration og tilsyn, hvorfor dette først tilføjes ved en senere revision af bekendtgørelsen, når den nødvendige lovhjemmel er etableret. Der er endvidere endnu ikke lovhjemmel til at gebyrfinansiere Miljøstyrelsens varetagelse af de oplysningstiltag, der er beskrevet i bekendtgørelsens § 1, nr. 1-5, hvorfor producenter er forpligtet til selv at varetage disse. Når den nødvendige lovhjemmel er etableret forventeligt ultimo 2024, vil disse oplysningstiltag varetages af Miljøstyrelsen og omkostninger til dette finansieres igennem gebyrerne.

Dansk Producentansvars gebyrordning
Producenter af de 8 engangsplastprodukter (inklusive filtre til tobaksvarer) skal desuden betale et årligt gebyr pr. produktkategori for Dansk Producentansvars omkostninger til administration i forbindelse med bekendtgørelsen. Gebyrerne beregnes i forhold til den mængde engangsplastprodukter pr. produktkategori, som producenten har markedsført i det foregående kalenderår. Gebyrsatser offentliggøres på Dansk Producentansvars hjemmeside, og betales til Dansk Producentansvar.

Registrering i producentregistret
Producenter, der markedsfører en eller flere af de 8 engangsplastprodukter, skal lade sig eller sin repræsentant registrere i producentregistret hos Dansk Producentansvar. Registreringen forudsætter bl.a. betaling af et registreringsgebyr og indberetning af de oplysninger, der fremgår af bekendtgørelsens bilag 1.

Indberetningspligt
Producenter skal indberette oplysninger om markedsførte mængder og kategori af engangsplastprodukter, som producenten har markedsført i det foregående kalender-kvartal. Indberetningsperioden er den 1. til den 10. april, juli, oktober og januar, og skal ske til Dansk Producentansvar. Producenter af engangsplastprodukter skal første gang indberette i perioden den 1. - 10. april 2025. Dette er en større ændring for den gældende ordning for tobaksfiltre.

Regnskabspligt
Der er på nuværende tidspunkt alene lovhjemmel til at etablere regnskabspligt for producenter af vådservietter, balloner og tobaksfiltre. Der tilføjes en bestemmelse om regnskabspligt for de øvrige producenter, når den nødvendige lovhjemmel er etableret og bekendtgørelsen revideres.

Bekendtgørelsens ikrafttrædelse
Bekendtgørelsens §§ 1-6, 8 og 9 træder i kraft den 1. oktober 2024. De resterende bestemmelser træder i kraft den 31. december 2024.

Bekendtgørelsens administrative og økonomiske konsekvenser
De samlede omkostningerne til renhold og administration af de 8 engangsplastprodukter udgør 171,5 mio. kr. (PL2024). Omkostningerne er opgjort gennem en ekstern analyse, som ligger tilgængelig på Miljøstyrelsens hjemmeside.

De forventede gebyrsatser fra 1. januar 2025 er (Takst (PL24))

  • Vådservietter: 0,0022 kr. pr. stk.
  • Balloner: 0,0140 kr. pr. stk.
  • Filtre til tobaksvarer: 0,0250 kr. pr. stk.
  • Fødevarebeholdere: 3,72 kr. pr. kg
  • Indpakningsposer- og folier: 27,85 kr. pr. kg
  • Drikkevarebeholdere: 0,57 kr. pr. kg
  • Drikkebægre: 7,97 kr. pr. kg
  • Letvægtsbæreposer: 2,27 kr. pr. kg

De endelige gebyrtakster vil blive justeret på baggrund af resultatet af parallel økonomisk høring af KL vedrørende fordeling af gebyrindtægter igennem bloktilskudsaktstykket.

Se mere
Høringsportalen. Høringsmødet kan tilgås via Miljøstyrelsens hjemmeside på følgende link: Engangsplast - Miljøstyrelsen (mst.dk).
Miljøstyrelsen, 23. april 2024, Renholds- og omkostningsanalyse jf. Engangsplastdirektivets oprydningsansvar.
Miljøstyrelsen, 23. sept. 2020, Udvidet producentansvar og oprydningsansvar.

Relaterede nyheder