Guide til kommunerne om mere cirkularitet i byggeprojekter

En ny guide præsenterer en række anbefalinger og opfordringer til kommunerne for at fremme cirkularitet i fremtidige kommunale byggeprojekter.

Indsigterne fra ni netværksmøder med aktører i Aarhus, Silkeborg og Horsens Kommune er samlet i en guide, der har til formål at udvide kommunernes handlerum, tankegang og tilgang for at fremme cirkulære løsninger i byggeriet. Den er rettet mod hele kommunens bredde, både byggemyndighed og bygherre, og har til formål at bidrage til en fælles forståelse for kommunens rolle og muligheder inden for cirkulært byggeri. Guiden er en del af EU-LIFE projektet, Circular Economy Beyond Waste.

Her er et lille udpluk af de foreslåede initiativer i guiden:

Økonomisk sikkerhed

  • Kommunerne opfordres til at udfase finansieringsstrukturer med et fast budget pr. kvm. Det giver i højere grad incitament til at bygge med billigere materialer, end at bygge færre kvadratmeter med bæredygtige materialer under samme budgetramme. Man kunne altså forestille sig, at kommunerne finansierer meromkostninger eller udviklings­omkostninger ved brug af genbrugsmaterialer, hvis de bygger færre kvadratmeter.
  • Kommunerne anbefales at stille høje krav til nedriverne, for at forsøge at reducere udgifterne til genbrugsmateria­ler. Der skal sættes krav til, hvor stor en andel af hver materialefraktion, der skal kunne genbruges. Det vil medføre større og bedre erfaring med selektiv nedrivning hos nedriverne. På den måde bliver der skabt et potentiale for, at det med tiden bliver nemmere for nedriverne at skabe store materialefraktioner, som er mulige at genbruge. Dermed kan det blive muligt at reducere omkostningerne ved genbrugsmaterialer i løbet af den tid, hvor vi tilegner os viden og erfaringer.

Tid

  • Det anbefales, at kommunerne opfordrer aktører til tidligt at melde projekter ind til en forhåndsdialog, hvor der aftales, hvordan det tidsmæssige perspektiv håndteres. Dette initiativ skal med tiden efterlade rådgivere og entreprenører med nye vaner om tidlig inddragelse. Kommunerne kan med fordel henvise til KLs Guide til den gode forhåndsdialog i byggesager.

Tilgængelighed af materialer

  • Det anbefales, at kommunerne introducerer en procedure for matchmaking, som har til formål at lokalisere sammenhæn­ge mellem genbrugsegnede materialer. En matchmaking-strategi skal imødekomme udfordringer med opmagasinering og tilgængelighed.
  • Ejendomsadministrationsafdelinger i kommunerne anbefales at udarbejde et ressourcekatalog over bygninger, der i egen bygningsportefølje ikke er i brug eller eventuelt skal nedrives. Det kan gøres ved en ressourcekortlægning. Dette vil medfø­re en stærkere bevidsthed om, hvad der er til rådighed nu, og i den nære fremtid, hvorfor muligheden for tilgangen materia­ler-før-blyant forstærkes.

Som eksempel er Silkeborg Kommune i gang med at udvikle et nyt tilbudsgrundlag, der stiller krav til dokumentation på samarbejdsaftaler mellem aftager og modtager af genbrugsmaterialer. Det er for at sikre en vished om anvendelse af materialer med genbrugspotentiale. Hvis ikke dette kan dokumenteres, er tilbudsgiver ikke konditionsdygtig.

Circular Economy Beyond Waste er et 8-årigt projekt drevet af 39 partnere fra hele Danmark, med offentlige aktører såsom kommuner, regioner og styrelser samt private aktører. Guiden er udarbejdet af Transition.

Læs mere
Circular Economy Beyond Waste, Transition, 2024, En guide til kommunernes handlerum for cirkulære tiltag i byggeriet.

Relaterede nyheder