GUDP gav knap 18 mio.kr. i 2023 til cirkulært ressourceforbrug og begrænset madspild
Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri har i december 2024 udgivet årsberetningen for 2023 for så vidt angår GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram).
GUDP giver tilskud til projekter, der understøtter grøn omstilling af fødevareerhvervet på tværs af værdikæden – fra primærproduktionen i landbrug, fiskeri og akvakultur over forarbejdning til afsætningsledet. GUDP´s ministerudpegede bestyrelse udvælger de projekter, som modtager tilskud. Siden 2010 har GUDP sammenlagt givet tilsagn til grønne projekter for over 3,2 mia. kroner.
Cirkulært ressourceforbrug og begrænset madspild
I 2023 har kategorien ”Cirkulært ressourceforbrug og begrænset madspild” været et prioriteret indsatsområde for GUDP-bestyrelsen. Området dækker genanvendelse og opgradering af sidestrømme, så råvarer, der er udvundet, bruges effektivt, og så mange gange som muligt.
Området dækker bl.a. også projekter, der reducerer madspild samt projekter, der bidrager til en mere bæredygtig udnyttelse af ressourcer, eksempelvis ved, at der produceres mere med de samme ressourcer, eller at produkter forædles, så de opnår en højere værdi. I 2023 er der givet tilsagn til tre projekter, der vurderes at adressere området som primær grøn effekt. Dog ses en tendens til, at området ofte optræder som sekundær effekt til mange GUDP-projekter. Dette er også aktuelt for de nye projekter i 2023.
Nedenfor ses de 3 projekter, der adresserer ”Cirkulært ressourceforbrug og begrænset madspild”, og som til sammen har modtaget 17.813.339 kr.
FoodRemade - Værdiforøgelse af brødspild Hovedansøger FoodRemade ApS Tilsagn (DKK) 4.839.400. Projektet vil gøre det muligt at værdiforøge emballeret og uemballeret brødspild fra detailhandel og industribagere ved at genanvende brødspildet som ingrediens i en ny fødevareproduktion. Ved at håndtere brødspildet, vil projektet omdanne madspild til nye fødevarer såsom mel, rasp, dejpasta og brødspildsmix. Råvarerne skal primært afsættes til andre fødevareproducenter, der kan anvende projektets produktioner til fremstilling af nye fødevarer.
OptiClean – Optimised cleaning and utilisation of root vegetables for fresh consumption Hovedansøger Gammel Estrup Gartneri A/S Tilsagn (DKK) 5.465.868. Projektet vil forlænge rodfrugters holdbarhed ved at forbedre rengørings- og poleringsprocessen af rodfrugterne i vaskerierne. Rodfrugter er i dag blandt de vigtigste grøntsager i Danmark, og sælges i de fleste tilfælde ”vaskede og polerede” i supermarkedet. Men under vask og polering kan overhuden i rodfrugten blive beskadiget, hvilket forkorter holdbarheden. Derfor vil projektet forbedre processen, i forventning om at kunne øge holdbarheden og kvaliteten på rodfrugter med minimum 7 til 10 dage.
KlimaGødFød - Nye GØDninger fra KLIMA-effektiv recirkulering af fosfor og kvælstof til grønne FØDevarer Hovedansøger Aarhus Universitet Tilsagn (DKK) 7.508.071. Projektet vil udvikle en recirkuleringsmetode for affald og sidestrømme til brug som gødning. De gødninger, der i dag er tilgængelige, giver for stor tilførsel og dårlig udnyttelse af fosfor og kvælstof. Nye, opsigtsvækkende væksthusresultater fra Københavns Universitet indikerer imidlertid et potentiale for at overvinde disse barrierer ved hjælp af forsuring. Disse resultater vil projektet demonstrere og dokumentere med markforsøg, samtidig med at projektet vil udvikle en præcisionsudbringningsteknik til produktion af økologisk og konventionelt løg, majs og bælgfrugter.
Du kan læse GUDP årsberetning 2023 ved at trykke hér.
Du kan læse ministerens orientering vedrørende årsberetningen ved at trykke hér.