Global plastaftale: ”nul-udkast” klar
FNs Miljøprogram har offentliggjort et udkast til den globale plastaftale, som opfølgning på vedtagelsen af FN resolution 5/14 "End Plastic Pollution: Towards an International Legally Binding Instrument" i marts 2022. Hensigten er at have en endelig aftale klar inden udgangen af 2024.
Udkastet er et oplæg til drøftelse i det mellemstatslige forhandlingsudvalg og indeholder flere forslag til en tekst for de samme emner.
Der er bl.a. forslag om, at landene skal forebygge og afbøde eventuelle negative påvirkninger af menneskers sundhed eller miljøet fra produktionen af primære plastpolymerer, ligesom det foreslås at stoppe brugen af visse kemikalier.
Udkastet indeholder desuden forslag om, at landene ikke må tillade produktion, salg, distribution, import eller eksport af en række problematiske og undgåelige plastprodukter, herunder produkter med kort levetid og engangsplastprodukter. Alternativt skal landene regulere og reducere og i givet fald ikke tillade produktion, salg, distribution, import eller eksport af produkterne.
Andre forslag til indsatser går bl.a. på at:
- ændre produktdesign for plastprodukter og emballager, så efterspørgslen reduceres, at reducere, genbruge, påfylde og reparere produkter, at anvende mere genanvendt plast i produkter samt at anvende alternative materialer fremfor plast.
- introducere udvidet producentansvar
- forebygge emissioner af plast, herunder mikroplast, gennem hele produktets livscyklus
- sikre en effektiv affaldshåndtering, herunder for fiskeredskaber
- forbyde eksport af visse kemikalier og plastprodukter samt forbud mod eksport af plastaffald, hvor der ikke kan garanteres en sikker behandling.
Hvert land skal udvikle en national plan, der adresserer emnerne i den globale aftale og som skal evalueres med jævne mellemrum. Endelig lægger udkastet op til at udarbejde en baseline og fastsætte en række mål, fx globale eller sektorbaserede.
Et mellemstatsligt forhandlingsudvalg skal udvikle et internationalt juridisk bindende instrument om plastforurening, herunder i havmiljøet, som kan omfatte både bindende og frivillige virkemidler, baseret på en omfattende tilgang, der omhandler plastens fulde livscyklus, under hensyntagen til bl.a. principperne i Rio-erklæringen om miljø og udvikling, samt nationale forhold og kapaciteter.
Læs mere
UNEP, 4. sept. 2023, Zero draft text of the international legally binding instrument on plastic pollution, including in the marine environment.
edie, 4. sept. 2023, UN Plastics Treaty draft unveiled, with global bans on problematic plastics in sight.
DAKOFA, 9. juni 2023, Global plastaftale: EU opfordrer til en juridisk bindende aftale.
DAKOFA, 7. dec. 2022, FN aftale om global plastikforurening: første møde i forhandlingsudvalget.