Genoptagelse af møderække for at udvikle en internationalt juridisk bindende aftale om plastikforurening
16. juli 2025

Genoptagelse af møderække for at udvikle en internationalt juridisk bindende aftale om plastikforurening

Aftalen vil blive den første multilaterale miljøaftale på et specifikt produktionsmateriale og vil skulle forholde sig til indførsel af foranstaltninger i hele plastikkens livscyklus, herunder for produktion, produktdesign, forbrug, anvendelse, forsvarlig håndtering af plastikaffald og oprydning af eksisterende plastikforurening.

Miljø- og ligestillingsminister Magnus Heunicke har orienteret Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg forud for genoptagelsen af femte møde i den mellemstatslige forhandlingskomité for at udvikle en internationalt bindende juridisk aftale om plastikforurening, der afholdes den 5.-14. august 2025 i Genève, Schweiz. FN’s Miljøforsamling (UNEA) vedtog på sit femte møde i marts 2022 resolutionen "End plastic pollution: Towards an international legally binding instrument" (resolution 5/14). Resolutionen indeholder et mandat til forhandlinger i en mellemstatslig international forhandlingskomité (INC) om en juridisk bindende aftale om plastikforurening, herunder i havmiljøet (herefter benævnt ”aftalen”).

Af ministerens orienteringsskrivelse fremgår følgende:

"Det var planlagt, at forhandlingerne skulle afsluttes på femte forhandlingsmøde, INC-5, der blev afholdt den 25. november til 1. december 2024 i Sydkorea. Det lykkedes dog ikke parterne at opnå en aftale, men det blev aftalt at forlænge mødet med en opfølgende session, INC-5.2, som afholdes den 5. til 14. august 2025 i Genève. INC-5.2 afholdes således under dansk EU-formandskab, hvor den danske delegation får en rolle i at koordinere EU medlemsstaternes positioner, så EU kan agere stærkt og samlet. INC-5.2 er planlagt til at være sidste forhandlingsmøde. Det er dog fortsat usikkert, om parterne vil nå til enighed om en aftale.

Der er siden 2022 afholdt fem forhandlingsmøder. INC-1 blev afholdt i Uruguay i november/december 2022, hvor hvert land fik mulighed for at udtrykke sine ønsker, forventninger, bekymringer og krav til en kommende aftale. INC-2 blev afholdt i maj/juni 2023 i Frankrig, hvor hovedformålet var at give et mandat til INC-formanden til at udarbejde et præliminært udkast (”zero draft legal text”) til en bindende aftaletekst. Udkastet blev drøftet på det 3. forhandlingsmøde, INC-3, som fandt sted i november 2023 i Kenya. På baggrund af drøftelserne på INC-3 blev der udarbejdet et revideret præliminært udkast (”revised zero draft”), der dannede grundlag for forhandlingerne til 4. forhandlingsmøde, INC-4, i april 2024 i Canada. Det var håbet, at INC-4 ville resultere i en konkret forhandlingstekst til brug for afsluttende forhandlinger ved INC-5. Det lykkedes dog ikke at reducere antallet af optioner på forhandlingsbordet. Det efterfølgende forhandlingsmøde, INC-5, var planlagt til at være det sidste forhandlingsmøde, men det lykkedes ikke at opnå enighed om en endelig aftale. I stedet resulterede INC-5 i en tekst, udarbejdet af INC-formanden (herefter ”Busan-teksten”), som forhandlingerne på INC-5.2 vil tage udgangspunkt i."

EU arbejder på engangsplastdirektivet, ecodesignforordningen, kemikalielovgivningen samt emballageforordningen
Desuden fremgår det, at: "EU og dets medlemsstater forhandler samlet på de fleste områder. Rådet vedtog den 24. oktober 2022 en afgørelse om at bemyndige Kommissionen til at forhandle på EU’s vegne på områder med enekompetence, og i samarbejde med medlemsstaterne på områder med delt kompetence. Gennem EU arbejdes der på at udbrede den ambitiøse EU-lovgivning på plastikområdet, der allerede er på plads med f.eks. engangsplastdirektivet, ecodesignforordningen, kemikalielovgivningen samt emballageforordningen. Danmark, såvel som EU, er medlem af ”High Ambition Coalition” gruppen, hvis vision er at gøre en ende på plastikforurening i 2040 samt at bringe plastikproduktionen til et bæredygtigt niveau.

Miljø- og Fødevareudvalget er tidligere blevet orienteret skriftligt om forhandlingerne den 7. september 2022, den 24. maj 2023, den 3. november 2023, den 15. april 2024, den 13. november 2024, den 2. december 2024 og mundtligt af miljøministeren den 9. oktober 2024.

Forventninger til INC-5.2 Hovedformålet til INC-5.2 er at nå til enighed om en endelig aftaletekst. Aftalen om at forhandle med afsæt i Busan-teksten er betinget af, at alle dele af teksten stadig er åbne for modifikationer, og intet er besluttet før alt er besluttet. Dertil bemærkes det, at Busan-teksten indeholder omkring 370 kantede parenteser, som i nogle tilfælde repræsenterer modsatrettede optioner, og der dermed ikke er tale om et færdigdefineret aftaleudkast. Det bliver således et forhandlingsrum, hvor der stadig er mange optioner på bordet, der afspejler, at parterne fortsat står langt fra hinanden på flere af de helt centrale bestemmelser. Det er Danmarks og EU’s ambition, at der færdigforhandles så ambitiøs en aftale som muligt inden for forhandlingspositionen.

Til forskel fra tidligere INC-forhandlingsmøder har UNEP inviteret ministrene til de afsluttende drøftelser. Der vil således være ministerdeltagelse fra d. 12.-14. august.

I lyset af det svære forhandlingsrum, som er blevet yderligere udfordret siden sidste forhandlingsmøde i Busan, kan det ikke afvises, at man ikke når til enighed om en aftale i Genève. Det er ikke besluttet, hvordan den videre proces vil være i dette tilfælde.

Såfremt forhandlingerne på INC-5.2 munder ud i en endelig aftaletekst, vil aftalen formelt skulle vedtages ved en afsluttende diplomatisk konference, forventeligt ultimo 2025 eller primo 2026.

Folketinget vil fortsat løbende blive orienteret om arbejdet frem mod en ny plastikaftale."


Du kan læse ministerens orienteringsskrivelse i sin helhed ved at trykke hér.

Relaterede nyheder