Genbrugsbutikker vil helst undgå varer fra Temu
29. oktober 2024

Genbrugsbutikker vil helst undgå varer fra Temu

Men det er ikke lige til at lokalisere de potentielt farlige stoffer i produkterne fra den kinesiske shoppingplatform – medmindre de kan lugtes.

Butikkerne oplever, at varer fra den udskældte kinesiske shoppingplatform Temu er begyndt at dukke op blandt de donerede genbrugsvarer.

Ifølge ”AvisenDanmark” er det et stort problem, fordi Temu flere gange er blevet kritiseret for at sælge produkter med ulovlige kemikalier og i andre tilfælde for at sælge legetøj, der kan være til fare for børn. ”Det er noget, vi er opmærksomme på. Det diskuterer vi løbende, også med vores frivillige,” siger Tina Donnerborg fra Røde Kors Genbrug.

Røde Kors har 260 genbrugsbutikker i Danmark og at forhindre, at der ikke lander Temu-produkter på hylderne, er tæt på en umulighed, fortæller Tina Donnerborg videre til AvisenDanmark.

”Det er meget svært for vores frivillige at sortere og identificere, hvor hver eneste genbrugsvare, der afleveres hos os, oprindeligt er købt. Det er en alt for stor opgave,” siger Tina Donnerborg.

”Vi har generelle retningslinjer. Vi modtager ikke ting, der er i dårlig stand, eller hvis de lugter af kemikalier. Men at undersøge minutiøst om noget er købt i Temu, Shein eller Zalando, er umuligt”, siger Tina Donnerborg.

Derfor kan hun ikke garantere, at der ikke findes produkter fra Temu i deres genbrugsbutikker rundt om i landet, selvom medarbejderne gør deres bedste.

Selvom Røde Kors kæmper med Temu-produkterne og ikke helt kan slippe for dem, har de en bøn til forbrugerne.

- Forbrugerne bør generelt undgå at købe fra Temu og lignende selskaber. Helst så vi, at folk genbrugte mere i stedet for at købe nyt – det er jo netop det, vi står for, siger Tina Donnerborg.

Hos Forbrugerrådet Tænk vil man gerne påpege, at genbrugsbutikkerne har et ansvar over for kunderne, men dog medgiver det den enorme opgave, dette er.

”Genbrugsbutikkerne har ansvar for ikke at sælge usikre, ikke EU-godkendte varer fra steder som Temu. Men jeg synes også, vi skal passe på med at lægge for meget ansvar på genbrugsbutikkerne lige nu. Det er enormt svært for de frivillige at spotte de her varer. Derfor må den bedste opfordring være at bede om, at man ikke donerer varer fra Temu”, siger Ida Daarbak Reislev, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk, til AvisenDanmark.


Du kan læse hele artiklen i AvisenDanmark om genbrugsbutikkernes udfordringer med Temu-produkter ved at trykke hér.

 

Relaterede nyheder