Genanvendelse af WC-cisterner
Det fremgår af Dagens Byggeri, som ligeledes kan berette, at producenten og leverandøren af blandt andet toiletter og håndvaske, Laufen, og Stena Recycling indgået et samarbejde, hvor plastik fra kasserede danske toiletter indsamles og omdannes til plastgranulat, der siden kan anvendes i nye produkter.
”Under porcelænskappen i de fleste nyere gulvstående toiletter finder man plastikcisterner, hvor skyllevandet i cisternen opbevares. Men blandt andet på grund af højt kalkindhold i dansk vand vælger vvs'eren i dag for det meste at skifte alt indmad, når et toilet er defekt - både for at spare tid og for at være sikker på, at problemet bliver løst. Så ryger plastikcisternen ud. Det er naturligvis bedre, hvis man i stedet kan bruge den på en ny måde”, siger Anja Aabye til Dagens Byggeri. Anja Aabye er bæredygtighedsansvarlig i Laufen Nordic, der kom på ideen til forsøgsprojektet, som hun nu håber at udrulle bredt i Danmark - og sidenhen globalt.
Hos Stena Recycling ser man frem til forhåbentlig at udrulle projektet i nogle af de markeder i Norden og Europa, som parterne er fælles om.
”De forskellige samarbejder mellem os og Laufen er udtryk for den omstilling, der generelt foregår i industrien. De har et stort ønske om at gå forrest, når det gælder genanvendelse af restmaterialer, og vi har den fornødne viden og organisation til at omsætte gamle produkter til nye. På den måde er vi fælles om opgaven, og der er en naturlig cirkularitet”, mener filialchef Jakob Linnet, Stena, der har 400 ansatte i Danmark, et landsdækkende filialnetværk og afdelinger Norden samt Polen, Tyskland og Italien.
Med samarbejdet er målet at sikre, at ca. 87 % af plasten fra de indsamlede plastikcisternerne kan genanvendes. Forventningen i den indledende forsøgsperiode er at indsamle og genanvende 1.000 plastcisterner i 2022.