Fynsk sorteringsanlæg lever ikke op til Klimaplanens krav

Miljøministeriet fastslår, at det foreslåede sorteringsanlæg ikke vil kunne bruge det indsamlede plast til nye fødevareemballager.

Miljøministeriet har d.d. udsendt en pressemeddelelse, hvor følgende fremgår:
"10 fynske kommuner har bedt om tilladelse til at blive undtaget fra de almindelige krav om affaldssortering, hvor plastaffald og mad- og drikkevarekartoner sorteres af borgerne. Den anmodning kan ikke imødekommes af partierne bag aftalen om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi. Aftalekredsen består af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance.

De fynske kommuner ønsker at indsamle plastaffald og mad- og drikkekartoner sammen med restaffaldet. Et sorteringsanlæg skal senere i processen sortere plastaffald og mad- og drikkevarekartoner ud fra restaffaldet. Tanken bag det fynske ønske er at gøre det nemmere for borgerne at sortere affald, fordi der skal sorteres i færre fraktioner.

Miljøstyrelsen og nye EU-regler slår dog fast, at det foreslåede sorteringsanlæg ikke vil kunne bruge det indsamlede plast til nye fødevareemballager. Inden klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi (Klimaplanen) blev vedtaget i 2020, kunne kommunerne frit vælge indsamlingsordninger. Mange kommuner indsamlede kun få typer af genanvendeligt affald, primært papir- og glasaffald. Med Klimaplanen har et bredt flertal i Folketinget strømlinet den kommunale affaldsindsamling for at sikre mere affaldssortering, så Danmark kan efterleve EU's ambitiøse genanvendelsesmål.

Med Klimaplanen blev det derfor besluttet hvilke 10 affaldstyper, der skal indsamles hver for sig og hvilke affaldstyper, som gerne må blandes sammen i indsamlingen. For eksempel er det tilladt at indsamle pap- og papiraffald sammen, fordi det ikke ødelægger mulighederne for genanvendelse."

Du kan læse Miljøministeriets pressemeddelelse i sin helhed ved at trykke hér.

Relaterede nyheder