Frivillige aftaler skubber på, men er (endnu) ikke nok

Briterne frygter, at det bliver svært at nå frivillige aftalemål og efterlyser derfor, at flere virksomheder forpligter sig til klima- og ressourcemål.

Den britiske NGO WRAP har siden 2005 arbejdet for at skabe frivillige aftaler for en lang række af de britiske (og globale) aktører med henblik på at fremme den cirkulære økonomi og har hen over årene spredt sig til at omfatte både fødevarer, plast og tekstiler. Udgangspunktet for arbejdet er, at der er brug for systemiske løsninger på de globale ressource- og klimakriser og at man derfor gennem de frivillige aftaler inviterer både statslige og lokale myndigheder, erhvervsliv, lokale myndigheder, vidensinstitutioner, NGO’er og borgere til sammen at arbejde for de fælles mål, frem for at adressere dem i enkelte siloer. WRAP understreger i den forbindelse også, at lovgivning er helt afgørende for, at man for alvor kan rykke på både klima- og ressourcedagsordenerne men også, at man med de frivillige aftaler bidrager med et centralt supplement, der bakker op om, og skubber til, lovgivningsprocesserne således, at man kan komme endnu hurtigere i den rigtige retning.

Som afslutning på året 2022 har WRAP i denne omgang valgt at afrapportere fra de tre aftaler samtidig. De tre aftaler, der som nævnt adresserer hhv. føde- og drikkevarer, plast og tekstiler, fokuserer på hele værdikæden og arbejder således for at skabe nye muligheder og forbedre processer inden for både produktion, distribution, forbrug og bortskaffelse. Men helt overordnet viser de seneste afrapporteringer, at briterne ikke er på sporet i forhold til de fastsatte mål. De frivillige aftaler for både føde- og drikkevarer samt for plast har nået nogle markante milepæle gennem årene (aftalen for tekstiler blev først lanceret sidste år og det er derfor endnu lidt tidligt at evaluere), og viser i grove træk, at aftalerne virker og at de virksomheder, der er med og som har forpligtet sig til forandringer også er blandt de virksomheder, der reelt er i front. Den nye statusrapport for føde- og drikkevareaftalen (som også er den ældste aftale af de tre) viser eksempelvis bl.a., at aftalen har sikret markant bedre måling og rapportering gennem hele værdikæden, at den har medført betydelige reduktioner i forhold til madspild gennem hele værdikæden og at markante initiativer i forhold til vand nu er begyndt at udfolde sig. Ligedan viser statusrapporten for plast bl.a. en 84% reduktion af problematisk og unødvendig plast hen over de seneste tre år, en betydelig forøgelse af mængden af emballager, der er genanvendelige, en forøgelse af andelen af reelt genanvendt plast samt en markant forøgelse i andelen af produkter med indhold af genanvendt plast på markedet.

Men på trods af disse vigtige fremskridt er der fortsat en betydelig gruppe virksomheder, der endnu ikke har forpligtet sig til konkrete mål og som derfor sakker agterud, hvilket betyder, at heller ikke briterne ser ud til at være på rette spor i forhold til f.eks. at nå Paris-aftalens mål og klimagasreduktioner. WRAP efterlyser derfor nu, at flere af de britiske virksomheder forpligter sig til de frivillige aftaler og får sat konkrete mål så hurtigt som muligt.

Læs mere
Du kan læse mere i de tre statusrapporter, som du alle finder her på WRAP’s hjemmeside.
Du kan også læse mere om de tre aftaler i tidligere DAKOFA-nyheder her: føde- og drikkevarer, plastemballager og tekstiler.

Relaterede nyheder