Fremtiden for bygge- og anlægsaffald - optakt til årskonferencen #4
"I dag står byggeriet for 40 % af det danske ressourceforbrug og en tredjedel af al CO2-udledning globalt. Bygge og anlægssektoren producerer intet mindre end 4.3 mio. ton affald årligt i Danmark samtidig med at vi langsomt er ved at løbe tør for et af de vigtigste virgine materialer til byggeriet i dag – nemlig grus.
I Danmark har vi længe brystet os med vores stærke evner indenfor genanvendelse af byggematerialer, hvor intet mindre end 87 % i dag genanvendes. Udfordringen er, at vi i genanvendelsesprocessen degraderer både den økonomiske og materielle værdi væsentligt. Ved bedre cirkulering af byggematerialer kan vi både mindske CO2-udledningen, mængden af affald og aftaget af virgine materialer – og på den måde gøre langt mere med langt mindre.
I mit indlæg på DAKOFAs årskonference vil jeg skitsere nogle væsentlige greb, der skal til for omstilling fra dagens genanvendelsesøkonomi til den cirkulære økonomi i byggebranchen. Greb der kan skabe stærke forretningsmuligheder og øget ressourceudnyttelse, hvis man er klar til at indføre nye teknologier; etablere samarbejde med nye spillere på området; og udvikle nye forretningsmodeller, der giver incitament til ikke kun at vinde affaldet, men også til optimeret udnyttelse af de eksisterende bygningsmasser. DAKOFA har mulighed for at blive en central spiller i denne nye æra. Branchen kan her med fordel agere proaktivt i stedet for at afvente nye regulatoriske tiltag."
Maya leder Lendager Groups afdeling for bygherrerådgivning, Lendager TCW. Her rådgiver hun i cirkulært byggeri med særligt fokus på ressourceoptimering og minimering af affald.
Du kan læse indspark fra Uffe Sønderhousen, NIRAS, om reparation og genbrug her.
indspark fra Lene Lange, LLa-Bioeconomy, Research & Advisor, om bioaffald her.
Og indspark fra Anne Dorthe Fethers, CLEAN, om plast her.
Læs mere om DAKFOAs årskonference her.