Fra marken til byggeri - muligheder for grøn omstilling i landbrug, fødevaresektor og byggeri
En tværfaglig gruppe af forskere fra landbrug og byggeri, fødevareeksperter, håndværkere, arkitekter og praktikere gået sammen om at undersøge potentialerne i sidestrømme fra landbruget til fremstilling af fremtidens biogene byggematerialer.
I projektet ser projektgruppen på muligheden for at skabe nye forretningsmodeller og perspektiver for landbruget ved ikke kun at skulle spare sig til CO2 reduktion, men også ved fx at anvende sidestrømme af afgrøder og dyrke nye afgrøder på vådlagte lavbundsarealer. Byggeriet vil som følge af dette kunne erstatte energi- og CO2-tunge mineralske byggematerialer med nye typer biogene byggematerialer. Dermed kan kulstof fra landbrugets sidestrømme lagres naturligt i Danmarks bygningsmasse.
Projektet har evalueret tolv forskellige landsbrugsafgrøder og deres sidestrømme i forhold til de planetære grænser:
- Korn (halm frarug, hvede, byg eller havre) - sammenligningsgrundlag
- Enårige afgrøder: raps, bælgfrugt, hamp og sukkerroe
- Flerårige afgrøder: kløvergræs, brændenælder, elefantgræs, pil og poppel
- Paludikultur og marin biomasse: tagrør/dunhammer og ålegræs.
Dernæst er der fremstillet en række prototyper på biogene byggematerialer, herunder isolerings- og plademateriale. De første indikative tests sammenligner egenskaberne med konventionelle byggematerialer, så potentialet ved de biobaserede materialer bliver tydeligt. Endelig udvikles et koncept design for et LivingLab på en eksisterende gård, hvor alle tre brancher – landbrug, fødevarer og byggeri – kan teste kredsløbstankegangen fra mark til hhv. bord og byggeri i drift.
På nuværende tidspunkt er anvendeligheden af den overskydende landbrugsbiomasse fra fødevareproduktionen i meget høj grad afgrænset til forbrænding og bioforgasning i energisektoren. Ved at lade byggesektoren indgå som aftager af biomassen, vil man kunne forlænge kaskadebrugen af produkterne, da biomassen bør kunne indgå som byggemateriale med minimal eller ingen degradering, modsat mange andre sektorer. På denne måde udnyttes der ikke energi fra biomassen, og derfor vil byggesektoren kunne forlænge anvendelsesgraden.
For at sætte gang i den grønne omstilling er konkrete handlinger, afprøvninger, test, måling og udvikling essentielt. Nye ideer skal demonstreres, gennemførlighed skal eftervises og løsningerne skal inspirere, så dette kan blive industrielt skaleret op.
Projektteamet har selv produceret materialeprøverne fra lidt mindre kendte afgrødefraktioner som er blevet anvendt til tests og afprøvninger. I projektet er der udført indikative tests i forhold til lydabsorption, varmeledningsevne og brandegenskaber af de nye materialeprøver og sammenlignet med gængse tilsvarende konventionelle byggematerialer. I de indikative tests har de udvalgte biogene materialer vist en tilsvarende eller bedre performance i forhold til brand, lyd og varmeakkumulering. Fremstillingen af disse kræver flere grundige tests, og det er der lagt op til i de næste faser af projektet.
Projektet er udført af VIA University College, Aarhus Universitet, Restaurant Moment, Henning Larsen Architects, Borg og TræVærk Aps, og det er støttet af Realdania og Rambøllfonden.
Læs mere
Realdania og Rambøllfonden, 2024, Fra marken til byggeri
VIA University College
VIA University College og Dansk Brand og sikringsteknisk Institut, 2023, Brandsikre Biobaserede Konstruktioner