Flere overvejelser om et producentansvar for tekstiler
I marts 20222 præsenterede det britiske konsulenthus Eunomia en rapport om producentansvar på tekstiler. Rapporten præsenterede dels en række forslag til, hvordan man kan indrette en producentansvarsordning for tekstiler, herunder hvilke overvejelser man bør gøre sig, inden et sådant introduceres og dels en række anbefalinger til, hvilke yderligere rammebetingelser man med fordel kan introducere sideløbende, for at understøtte den cirkulære omstilling bedst muligt. Nu har Eunomia udgivet endnu en rapport, der præsenterer en række mere konkrete anbefalinger til, hvordan et harmoniseret producentansvar bør strikkes sammen.
Rapportens vigtigste budskab er, at et kommende krav om producentansvar på tekstiler skal være harmoniseret på tværs af EU’s medlemsstater. Som det også tidligere er blevet nævnt i DAKOFAs nyhedsstrøm, har Frankrig for år tilbage implementeret et producentansvar på tekstiler, mens den Hollandske ordning starter 1. juli i år. I tillæg arbejder man i både Sverige, Spanien, Italien og Belgien på forskellige niveauer i forhold til at vedtage et nationalt producentansvar for tekstiler, ligesom emnet også har været til debat i Folketinget herhjemme. At alle disse lande, og formentlig flere til, er i gang med overvejelser omkring at introducere et producentansvar for tekstiler er ifølge rapporten naturligvis positivt, men med en lang række nationale ordninger, der potentielt divergerer i forhold til både form og indhold, risikerer man også, at de samlede indsatser bliver ineffektive i forhold til at opnå en (mere) cirkulær økonomi på tværs af alle medlemsstater.
Rapporten præsenterer også en række forslag til, hvordan lovgivningen mere konkret bør skrues sammen. Den præsenterer bl.a. en række forslag til mål, herunder f.eks. at ordningen bl.a. skal understøtte design-ændringer, genbrug og høj-kvalitets genanvendelse samt at den skal skubbe til forbrugernes adfærd i forhold til bl.a. at fremme affaldsforebyggelse og genbrug. Rapporten peger også på en række principper som producentansvarsordningerne bør hvile på, herunder at forureneren-betaler-princippet opretholdes, at der tages højde for forskelle på produkter, at ordningen kan udvikle sig over tid i takt med, at man bliver klogere, og give plads til at medlemsstater kan være mere ambitiøse end minimumskravene. Endelig præsenteres også en række helt konkrete bud på definitioner beslutninger, herunder hvem der bør omfattes (hvem er producenten?), hvilke produkter, der bør omfattes samt hvordan der bør rapporteres.
Du kan læse meget mere i detaljerne ved at klikke på nedenstående link. I rapporten understreges det dog også, ligesom i den forrige rapport, at en producentansvarsordning ikke vil løse alle udfordringer i forhold til tekstilerne og at der dermed er brug for en række øvrige rammebetingelser, som på andre måder understøtter det samme mål.
Læs mere
Du kan læse mere i rapporten ”Further Considerations to Textiles EPR and Complementary Measures” som du kan downloade her.